Έξι από τους Έλληνες που συνελήφθησαν από τους Ισραηλινούς κομάντος, απελάθηκαν και επέστρεψαν το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι 31 κρατούνται στις φυλακές Μπιρ Σέβα και είναι καλά στην υγεία τους εκτός από έναν που είναι ελαφρά τραυματισμένος.

«Η προστασία και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που υποδέχτηκε τους επαναπατρισθέντες Έλληνες, τονίζοντας ακόμη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών με την Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση τους.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ισραηλινή πρωτεύουσα, κ. Λουκάκης, κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να αποκτήσει πρόσβαση στους Έλληνες κρατούμενους, να παραμείνει μαζί τους για περίπου επτά ώρες και να ακούσει τα προβλήματά τους. Οι κρατούμενοι που βρίσκονται στην καινούργια πτέρυγα της φυλακής, χωριστά άνδρες και γυναίκες, θεωρούν ότι η σύλληψή τους είναι άδικη κα παράνομη, ζήτησαν νομική κάλυψη και να επικοινωνήσει η πρεσβεία με τις οικογένειές τους για να τις ενημερώσει για την κατάστασή τους. Επίσης ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα απ ευθείας επικοινωνίας πράγμα που έγινε δεκτό, ενώ οι Ισραηλινές αρχές υποσχέθηκαν ότι από σήμερα οι κρατούμενοι θα έχουν επισκεπτήριο από το προσωπικό της πρεσβείας σε καθημερινή βάση για όσο κρατηθούν.

Εν τω μεταξύ οι έξι απελαθέντες σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την επιστροφή τους περιέγραψαν την κράτησή τους στις Ισραηλινές φυλακές, τονίζοντας ότι τους ασκήθηκε ψυχολογική και σωματική βία, υπέστησαν επανειλημμένους σωματικούς ελέγχους και ανακρίσεις, ενώ παρέμειναν πολλές ώρες χωρίς φαγητό και νερό.

«Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Τάντιτς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στην Αθήνα και γύρω στις 9:30 το βράδυ ολοκληρώθηκε και η πορεία διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Για την Πέμπτη προγραμματίζεται από την πρωτοβουλία «Ένα καράβι για την Γάζα» και νέο συλλαλητήριο και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών με αιτήματα την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων

Κάντε ένα σχόλιο