Ύστερα από επιθεώρηση των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η συνεχώς διευρυνόμενη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο της Φλόριντα, ο Πρόεδρος Ομπάμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον από όπου και απηύθυνε μήνυμα στον Αμερικανικό λαό. Ήταν η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε από το Οβάλ Γραφείο, το οποίο χρησιμοποιείται για διαγγέλματα σε εποχές σοβαρών κρίσεων. Η ομιλία του αποτέλεσε ένα είδος επιτελικού σχεδίου για το καθάρισμα της πετρελαιοκηλίδας.
YouTube Preview Image

Ανήγγειλε ότι: «Η ΒΡ κλήθηκε να επιστρατεύσει πρόσθετα τεχνολογικά μέσα έτσι ώστε στις επόμενες εβδομάδες να κυριευθεί μέχρι και το 90% του διαρρέοντος πετρελαίου».

Ο Πρόεδρος επέρριψε όλη την ευθύνη στην ΒΡ. Την κατήγγειλε για αμέλεια και υποσχέθηκε ότι θα δώσει εντολή στον Πρόεδρο της πετρελαϊκής αυτής εταιρίας να ανοίξει ταμείο αποζημιώσεων, υπό ανεξάρτητο έλεγχο. Επίσης ανέθεσε στον Υπουργό Ναυτικού Ρέη Μέημπους ειδικά καθήκοντα για την αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν.

Στο μεταξύ, αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού δημοσίου εκτίμησε ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο της Φλόριντα είναι της τάξης των 35 με 60 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα. Ο πρόεδρος ζήτησε αυστηρότερο έλεγχο των εταιρειών πετρελαίου και προώθησε τον στόχο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές πηγές ενέργειας. Παραδέχτηκε ότι η μετάβαση θα είναι αρχικά πολυδάπανη αλλά τόνισε ότι τα οφέλη που μακροπρόθεσμα θα προκύψουν για την εθνική οικονομία, την ασφάλεια και το περιβάλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε: «Χώρες όπως η Κίνα επενδύουν σε πράσινες δουλειές και πράσινες βιομηχανίες που πρέπει να έχουμε στην Αμερική. Κάθε μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουμε σε άλλες χώρες ένα δις δολάρια για αγορές πετρελαίου. Και τώρα η πετρελαιοκηλίδα που προέκυψε απειλεί κάθε πτυχή της ζωής στον Κόλπο».

Επικριτές λένε πως η αλλαγή που προτείνει ο Πρόεδρος δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Ο Νίκολας Λόρις, παράγοντας του συντηρητικού ιδρύματος Heritage, είναι της γνώμης ότι «ταχεία μετάβαση από το πετρέλαιο σε άλλου είδους ενέργεια θα έπληγε επικίνδυνα την οικονομία της χώρας». Κατά τον ίδιο, «το κόστος απόκτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι σήμερα απαγορευτικό για τους Αμερικανούς καταναλωτές».

Το προεδρικό διάγγελμα ακολούθησε την τέταρτη επίσκεψη του κυρίου Ομπάμα στην περιοχή. Η πρώτη επίσκεψη του ήταν στην Λουϊζιάνα, 12 μέρες μετά την έκρηξη της πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου στα ανοιχτά της πολιτείας. Αλλά ο Πρόεδρος δεν επέστρεψε στην περιοχή παρά 26 μέρες αργότερα. Και πολλοί ντόπιοι εξακολουθούν να επικρίνουν τον, όπως λένε, αργό ρυθμό με τον οποίο ανταποκρίνονται οι κρατικές αρχές.

Η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι το 52 τοις εκατό των Αμερικανών διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει χειριστεί την κρίση. Αλλά πολλοί περισσότεροι, το 83 τοις εκατό των πολιτών, διαφωνούν με τον τρόπο χειρισμού του θέματος που επέλεξε η ΒΡ.

Κάντε ένα σχόλιο