Στη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες, μετέχει ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη διήμερη Σύνοδο συζητείται όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και κυρίως οι πηγές χρηματοδότησης, οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Συμμαχίας, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεγάλες επιχειρησιακές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Επίσης, στη Σύνοδο θα συζητηθούν τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας καθώς και τα θέματα που συνδέονται με την αντιπυραυλική ασπίδα και την πυρηνική πολιτική. Όπως είναι προφανές, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά από τα θέματα αυτά που συνδέονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρωινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το Συμβούλιο των Υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και αξιόπιστες, αποδεκτές και νομιμοποιημένες στα μάτια των πολιτών. Από την άποψη αυτή, τόνισε, πως η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί συνιστούν μια κρίσιμη παράμετρο της αμυντικής πολιτικής, μαζί φυσικά με τις ιστορικές, γεωπολιτικές και στρατιωτικές παραμέτρους που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει. Από την άποψη αυτή η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει ταυτόχρονα και τους δύο στόχους και αυτόν της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης αλλά και αυτόν της διασφάλισης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς της στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Συμμαχίας.

Κατά το γεύμα εργασίας των Υπουργών στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τα θέματα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (ΚFOR) ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το κεντρικό ρεύμα και θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο της Συμμαχίας καθώς έχει προφανές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, στο πλαίσιο των γνωστών και σταθερών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα θέματα αυτά.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και αντήλλαξε απόψεις με πολλούς ομολόγους του.

Κάντε ένα σχόλιο