Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Δευτέρα την συνεχιζόμενη βία στο νότιο Κιργιστάν και προέτρεψε στην επιστροφή του νόμου και της τάξης και σε μια ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Μεξικού στα ΗΕ, Claude Heller, που προεδρεύει και του δεκαπενταμελούς συμβουλίου αυτό το μήνα, τόνισε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο Κιργιστάν και ζήτησαν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
YouTube Preview Image

Νωρίτερα την Δευτέρα η Συλλογική Συνθήκη Ασφάλειας που τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσίας, κατά την διάρκεια επείγουσας σύσκεψης στη Μόσχα ανέφερε ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να υποχωρήσει η ένταση στο νότιο Κιργιστάν.

Η Ρωσία έστειλε αλεξιπτωτιστές για να προστατέψουν την αεροπορική της βάση στη χώρα αρνήθηκε όμως να ικανοποιήσει το αίτημα της προέδρου Rosa Otunbayeva για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν και αυτές αεροπορική βάση στο Κιργιστάν, δεσμεύτηκαν για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P. J. Crowley, ζήτησε συντονισμένη διεθνή απάντηση σε αυτή την κρίση.

Κάντε ένα σχόλιο