Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η διευρυμένη λίστα με τις κυρώσεις που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αφήνουν τη Τεχεράνη όλο και περισσότερο απομονωμένη καθώς ιδιωτικές εταιρείες διακόπτουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με το Ιράν.

Ο Στούαρτ Λίβι, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΕ, σε συνδυασμό με τα μονομερή μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες αποκόπτουν δραματικά το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Λίβι δήλωσε ότι εταιρίες με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μιμούνται μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς που έχουν είτε διακόψει, είτε μειώσει δραστικά τις συναλλαγές τους με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Όπως ο ίδιος τόνισε ο ιδιωτικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πιέσεων κατά του Ιράν καθώς εθελοντικές ενέργειες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, Υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, τόνισε ότι η ιρανική οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση και η ηγεσία στην Τεχεράνη αντιλαμβάνεται ότι οι νέες κυρώσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο