Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών James Steinberg, σε αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στο State Department για τα Ευρωασιατικά προγράμματα της Voice of America, αναφέρθηκε εκτενώς στην Νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα σε προβλήματά της τα οποία παραμένουν αδιευθέτητα για πολλά χρόνια.
YouTube Preview Image
Ένα από τα θέματα της Βαλκανικής που έθιξε ο κύριος Στάϊνμπεργκ είναι η διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια σχετικά με την επίσημη ονομασία του γειτονικού κράτους. Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δύο πλευρές να πετύχουν διακανονισμό.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Υποστηρίζουμε το έργο του Matthew Nimitz, ο οποίος συνεχίζει να διαδραματίζει χρήσιμο ρόλο. Η διένεξη είναι διευθετήσιμη. Έχω επισκεφθεί και τις 2 χώρες και πρόσφατα μας επισκέφθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Νωρίτερα είχα εξετάσει το θέμα με την πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Ευχόμαστε η σχετική διαδικασία να πετύχει κι ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να μην αγνοούν τα οφέλη. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού κυρίου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στους Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, είναι πολύ θετικό, όπως επίσης θετικό είναι και το όραμα του για το 2014».

Ο Τζέημς Στάϊνμπεργκ εξέφρασε κατόπιν την ελπίδα ότι τα Σκόπια δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη η δυνατότητα που προσφέρει ο διακανονισμός του θέματος για την είσοδό τους στον ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως είπε: «Ο Πρωθυπουργός κύριος Gruevski έχει να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις. Είναι πάντα δύσκολο όταν ξέρεις ποια είναι η πρώτη σου επιλογή να κάνεις κάποιο συμβιβασμό. Αλλά είναι σημαντικό η ηγεσία της χώρας του να μη χάσει από τα μάτια της το έπαθλο του συμβιβασμού, το οποίο συνίσταται σε ένα σταθερό μέλλον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα υποστηρίξουμε τις θαρραλέες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ηγέτες των δύο χωρών για να προωθηθεί η λύση του θέματος».

Ο Τζέημς Στέϊνμπεργκ ρωτήθηκε κατόπιν πόσο ρεαλιστικό είναι να διατηρείται ακόμα σε ορισμένους κύκλους η έστω και αμυδρή ελπίδα ότι το Κόσοβο μια μέρα θα διχοτομηθεί. Στην απάντησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι εκτός συζήτησης. Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές και όλα τα βασικά μέρη αναγνωρίζουν, περιλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι εκείνων που έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, ότι η διχοτόμηση είναι πολύ επικίνδυνη ιδέα. Όσο υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο αυξάνονται οι εντάσεις και τόσο πιο δύσκολο καθίσταται να γίνουν πρακτικές ρυθμίσεις».

Ο Τζέημς Στάϊνμπεργκ τιμήθηκε πρόσφατα από ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με το βραβείο Φρίζης, στα πλαίσια της 26ης Διάσκεψης για το Κυπριακό και τα Ελληνικά θέματα, που έγινε στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο