Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνο-Αμερικανός Ναύαρχος Τζον Σταυρίδης, δηλώνει ότι υποχρέωση της συμμαχίας είναι η ασφάλεια των μελών της, αλλά σημείωσε παράλληλα πως το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να αντιμετωπίζει κοινές απειλές που προέρχονται από περιοχές εκτός των συνόρων της συμμαχίας.
YouTube Preview Image

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Αμερικανικό Ατλαντικό Συμβούλιο, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο ναύαρχος Σταυρίδης επεσήμανε ότι η συμμαχία δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή. Απαρτιζόμενο από 28 μέλη το ΝΑΤΟ σήμερα διαθέτει 2 εκατομμύρια ένστολους άνδρες και γυναίκες, σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, διαθέτει καταπληκτική τεχνολογία και η συνολική οικονομική βάση στην οποία στηρίζεται φθάνει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Όταν μιλάμε για την συμμαχία», τονίζει ο Ελληνο-Αμερικανός Ναύαρχος «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πλούτο, την εμβέλεια και την δύναμή της. Καμία χώρα δεν έχει επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει επιτεθεί σε άλλο Νατοϊκό εταίρο. Πρόκειται για την πλέον επιτυχή συμμαχία στην ιστορία».

Αλλά το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει και προβλήματα, παραδέχεται ο Ελληνο-Αμερικανός ανώτατος διοικητής του. Ορισμένα μέλη εκφράζουν αμφιβολίες για τον ρόλο της συμμαχίας στην αντιμετώπιση νέων διεθνών προκλήσεων. Κατά τον Ναύαρχο Σταυρίδη, η νέα στρατηγική της συμμαχίας για το μέλλον εξισορροπεί το δόγμα ασφάλειας των χωρών-μελών, με την αντιμετώπιση νέων κινδύνων που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο, όπως η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία, οι κλιματολογικές αλλαγές, οι επιθέσεις μέσω του κυβερνοχώρου και οι απειλές στην ασφάλεια των πηγών ενέργειας.

«Τέτοιες παρεμβάσεις», επισημαίνει ο κ. Σταυρίδης «θα αποφασίζονται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά από τις 28 χώρες μέλη. Θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί οι απειλές σήμερα δεν έχουν σύνορα».

Άλλη μια σημαντική πρόκληση για το ΝΑΤΟ είναι η σχέση του με τη Ρωσία. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας ξεκαθαρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής Ευρωατλαντικής σχέσης ασφάλειας και για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών.

«Υπάρχουν πολλές ζώνες συνεργασίας με τη Ρωσία» δηλώνει ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ. «Μπορούμε να συνεργαστούμε, όπως και το έχουμε κάνει, σε θέματα ελέγχου εξοπλισμών και σε θέματα αντιμετώπισης της πειρατείας και της τρομοκρατίας. Η αντιπυραυλική άμυνα αποτελεί επίσης πεδίο πιθανής συνεργασίας με τη Μόσχα. Υπάρχει πολύ έδαφος για ανάπτυξη περιβάλλοντος συνεργασίας με τη Ρωσία».

Απαντώντας σε ερωτήματα για την διατήρηση του κύρους του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα, ο ναύαρχος Σταυρίδης έδωσε ως παράδειγμα τις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο επιχειρήσεις της συμμαχίας. «Πριν 15 χρόνια 8 χιλιάδες άνδρες δολοφονήθηκαν στην Σρεμπρένιτσα» επισημαίνει ο Ελληνο –Αμερικανός Ναύαρχος. «Το ΝΑΤΟ συμμετείχε στη διαδικασία επίτευξης προόδου και απέδειξε το κύρος του στην τακτοποίηση μιας περιοχής που εγκυμονούσε καταστροφές επί αιώνες. Τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης παραδέχεται πάντως ότι η μεταρρύθμιση της συμμαχίας αποτελεί μια από τις δυσκολότερες διαδικασίες, που θα πρέπει όμως να ολοκληρωθεί, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις ασφάλειας.
ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο