H κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να καταδικάσει το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη πλευρά, για την επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην φρασεολογία της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, που καταδικάζει ενέργειες που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ζωής. Ο κ. Γκίμπς επίσης υποστήριξε την έκκληση του ΣΑ για την διενέργεια αμερόληπτης διερεύνησης του θέματος.

Από τη πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με το Ισραήλ και την Τουρκία για την αντιμετώπισης της κατάστασης. Επίσης τάχθηκε υπέρ διερεύνησης του επεισοδίου από μέρους του Ισραήλ, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα, με διαφάνεια και αξιοπιστία, όπως προβλέπεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας.

Η Τουρκία ηγείται της διεθνούς κατακραυγής κατά του Ισραήλ, λόγω του θανάτου 4 Τούρκων πολιτών κατά το επεισόδιο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί για την ενέργεια του την οποία χαρακτήρισε «μακελειό». Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, ζήτησε την διενέργεια διεθνούς διερεύνησης, αντί της έρευνας που διεξάγει το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα απελάσει αμέσως τους σχεδόν 700 ξένους ακτιβιστές που συνέλαβε μετά την πολύνεκρη έφοδο Ισραηλινών κομάντος σε πλοία που μετέφεραν βοήθεια προς την Γάζα.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι περίπου 24 ακτιβιστές που το Ισραήλ είχε απειλήσει ότι θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη για επίθεση κατά Ισραηλινών κομάντος.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο