ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Κώστας Αλατζάς): Χθες ρωτήσαμε τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, κατά πόσο η χώρα με αυτά τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και αναφέρομαι στις αντιδράσεις που υπάρχουν από Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τα μέτρα που πρόκειται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση κι έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κατά πόσον λοιπόν με αυτές τις αντιδράσεις και με αυτές τις διαφωνίες μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει κι έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει και κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει τις εξετάσεις από τους εκπροσώπους της τρόικας είτε στα μέσα Αυγούστου είτε στις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης μας έδωσε τη δικιά του απάντηση:

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας περνά μια μεγάλη κρίση. Κρίση οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική. Και οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μπορέσουμε συλλογικά να υπερβούμε αυτή την κρίση.

Είναι γνωστό ότι μετά την κύρωση από τη Βουλή του Μνημονίου μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή συλλογική προσπάθεια, από την Κυβέρνηση κι από τα στελέχη της, ώστε να ανταποκριθούμε στην υλοποίηση του Μνημονίου, που αποτελεί και τη δέσμευση της χώρας μας προκειμένου να μη βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Αυτά είναι όλα γνωστά και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τα σεβαστούμε. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα, τα βλέπουμε καθημερινά, μέσα στην κοινωνία. Όλοι μας, ως Βουλευτές, αντιλαμβανόμαστε και συναισθανόμαστε τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

Είναι σκληρά τα μέτρα και εμείς οι ίδιοι είπαμε ότι και σκληρά είναι και επώδυνα. Πλην όμως είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να μη βρεθεί η χώρα στη χρεοκοπία, να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία, το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση, ώστε να πορευθούμε σε ένα καινούριο δρόμο ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που αντιλαμβάνεστε εσείς, το αντιλαμβάνονται όλοι οι συνάδελφοί σας κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να γίνει συνείδηση. Πιστεύω ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και πρέπει να έχουμε συνείδηση και των προβλημάτων και των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας.

Ασφαλώς υπάρχουν προβληματισμοί, όλοι τους έχουμε. Επίσης υπάρχουν και αντιρρήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, όπως είναι η πορεία των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου πολλές από αυτές είναι υπερχρεωμένες και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα γίνει και με την κρατική αμυντική βιομηχανία;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε σε μια περίοδο όπου μελετούμε την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στις αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε έναν χώρο που για πολλά χρόνια υπήρξε έλλειψη στρατηγικής και επιχειρησιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή προοπτική αυτών των εταιρειών.

Θέλουμε αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου τομέα, που θα μπορούν να είναι παραγωγικές, να έχουν αναπτυξιακή προοπτική, να είναι εξωστρεφείς, να μπορούν να ανταγωνιστούν σε ισότιμη βάση με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Να ανοιχθούν και πέρα από τα σύνορα και πέρα από το στενό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί πιστεύω ότι έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεχνολογικά και εργασιακά από την πλευρά της γνώσης και εμπειρίας του εργατικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.

Άρα όλα αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε σε μια καινούρια βάση για να μη σωρεύονται συνεχώς χρέη στις αμυντικές μας βιομηχανίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα επιτευχθεί αυτό κ. Υπουργέ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διερευνούμε στρατηγικές συμπράξεις και στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και με μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες του ευρωπαϊκού χώρου ή επιχειρήσεις και βιομηχανίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα, μπορεί να διαμορφώσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και εργαζόμαστε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να πάμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεικτά σχήματα δηλαδή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: … Να πάμε σε στρατηγικές σχέσεις και συμπράξεις με ισχυρές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Μπεγλίτη, τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, τον ρωτήσαμε και για το τι θα γίνει με το ασφαλιστικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Περιμένουμε αυτή τη στιγμή από τους αρμόδιους Υπουργούς να διαμορφώσουν την τελική προσέγγιση για το γενικότερο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί βεβαίως πρέπει ορισμένες βασικές μεταρρυθμιστικές αρχές να διέπουν το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες που υφίστανται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εμείς θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους Αξιωματικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανείς. Δεν πρέπει κανείς να βιαστεί να υποβάλλει αιτήσεις παραίτησης, κάτι το οποίο έχουμε δει τους τελευταίους πέντε μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντικίνητρα θα υπάρχουν για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορούμε κατ΄ αρχήν να παρέμβουμε, γιατί αυτό θα ήταν και αντισυνταγματικό, σε μια εμπεδωμένη θα έλεγα πρακτική που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα πρέπει να διορθώσουμε ορισμένες επιμέρους πλευρές, χωρίς όμως να πλήξουμε τον σκληρό πυρήνα μιας ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής, που πρέπει να λειτουργεί διακριτά χωριστά για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κι ένα ζήτημα με το νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών στο στράτευμα, πότε πιστεύετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει το σχέδιο που επεξεργάζεστε εδώ και αρκετούς μήνες και είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό νομίζω;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό και τη μελέτη του νομοσχεδίου περί ιεραρχίας και προαγωγών. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Έχουμε σύνθετες καταστάσεις και σωρευμένα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να γίνουν αλλαγές με τον πιο δίκαιο και ισόρροπο τρόπο στην πυραμίδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάντε ένα σχόλιο