ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου καλημέρα και καλό μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μήνα να έχετε. Τελικά έχετε κι εσείς, τώρα που πέρασαν οι ώρες, μια πιο καθαρή εικόνα τι ακριβώς συνέβη χθες και γιατί συνέβη αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για τα πραγματικά περιστατικά, κανείς δεν μπορεί να έχει μια πολύ καθαρή εικόνα, εάν δεν περάσει κάποιος χρόνος, να μιλήσει με όσους ήταν πάνω στα πλοία, με καθαρή τη ματιά και το μυαλό του γι΄ αυτή τη χθεσινή τραγική εξέλιξη.

Από κει και πέρα όμως, εάν το δεις στη μεγάλη στρατηγική εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου, ασφαλώς αυτή η απαράδεκτη βάρβαρη πράξη του Ισραήλ είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα, σε έναν φαύλο κύκλο βίας και αίματος, επιρροής στρατηγικής και αδιεξόδων στις πολιτικές και στις επιλογές και του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων. Γιατί το πρόβλημα είναι διπλό. Είναι πρόβλημα στρατηγικού αδιεξόδου του Ισραήλ, αλλά δυστυχώς και στρατηγικού αδιεξόδου για τους Παλαιστινίους.

Και το λέω αυτό κ. Παπαπαναγιώτου γιατί πολλές φορές δεν ακούγεται στην Ελλάδα, έχουμε να κάνουμε με μια στρατηγική ήττα σε δύο χώρες, – ας αναφέρω και την Παλαιστίνη ως χώρα – , σε δύο κοινωνίες βαθιά ανοιχτές και δημοκρατικές. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, και η ισραηλινή κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό σύστημα, αλλά και η παλαιστινιακή ήταν μια ανοιχτή πολυπολιτισμική ανεκτική κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια, έστω και κάτω από συνθήκες κατοχής.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τα αδιέξοδα και η τυφλότητα στην προσέγγιση των πολιτικών ηγεσιών και τα τραγικά λάθη που έγιναν, οδήγησαν σε τρομακτικές κοινωνικές, πολιτικές και ψυχολογικές μεταλλαγές τις δύο κοινωνίες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν επικρατήσει τα πιο ακραία φονταμενταλιστικά στοιχεία και στις δυο πλευρές, που ανατροφοδοτούν και θα έλεγα κατά ένα περίεργο τρόπο “βοηθώντας” ο ένας τον άλλον, τροφοδοτούν τη βία και το αδιέξοδο.

Γιατί είναι η επίσημη πολιτική του Ισραήλ, αλλά είναι και η κυρίαρχη, η φονταμενταλιστική πολιτική της Χαμάς, άρα εάν δεν δούμε ψύχραιμα το στρατηγικό παζλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τότε νομίζω ότι δε θα προσφέρουμε υπηρεσίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, εκεί πλέον στην περιοχή και όχι μόνο, φτάνει και μέχρι τη δικιά μας γειτονιά, παίζεται όμως κι ένα παιχνίδι ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο και βλέπουμε και μια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, Τουρκίας και Ισραήλ θέλετε να πείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ο ανταγωνισμός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν περνάει μέσα από τη σύγκρουση με το Ισραήλ, έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν κάποιες ευρύτερες ανακατατάξεις και αυτή η περιοχή παραμένει μία από τις ευαίσθητες η οποία παράγει και κρίσεις παγκοσμίως, υπάρχουν κάποιες εκδοχές εξέλιξης αυτής της κρίσης, που να μας αγγίξουν κι εμάς;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, ότι έχει σχέση με τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αφορά και τη χώρα μας, γιατί είμαστε μια γειτνιάζουσα χώρα, σε μια περιοχή που δεν αντέχει αναταράξεις και συγκρούσεις.

Γίνεται εμφανές όλο και περισσότερο κ. Παπαπαναγιώτου, ότι η Τουρκία μέσα από το όχημα του μετριοπαθούς ισλαμικού κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, ουσιαστικά επιχειρεί να κάνει εμφανέστερη, να κάνει επικρατούσα την παρουσία της στην περιοχή και της Κεντρικής Ασίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής κι αυτό συγκρούεται αντικειμενικά με τους στόχους, τη στρατηγική και τις στοχεύσεις του Ισραήλ.

Δεν είναι μια κατασκευασμένη σκηνοθετημένη σύγκρουση. Έχει στη ρίζα διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους και όσο περνάει ο καιρός, όσο η τουρκική κοινωνία μεταφέρεται από ένα κοσμικό, για πάρα πολλά χρόνια, χαρακτήρα σε έναν έστω και μετριοπαθή ισλαμικό χαρακτήρα, θα το βλέπουμε αυτό και ως υπαρξιακή ανάγκη της τουρκικής κοινωνίας να εκφράζει την αλληλεγγύη της σε αυτό το μουσουλμανικό χώρο της ευρύτερης περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Μπεγλίτη τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ναι μεν συναισθηματικά και ηθικά και δεοντολογικά πολύ καλά έγινε και διακόπηκε η άσκηση η κοινή με το Ισραήλ χθες, αλλά μήπως ήταν μια βιαστική κίνηση αυτή, μήπως ήταν μια εν θερμώ απόφαση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με την απόφασή μας αυτή δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι δε θα συνεχίσουμε τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, ακόμα και στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, της κοινής εκπαίδευσης.

Είναι προς το συμφέρον της χώρας, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, να διατηρήσει αυτή τη σχέση, χωρίς συγχρόνως – και αυτό θέλω να το επισημάνω κ. Παπαπαναγιώτου – να κλείνει τα μάτια της σε παρεκτροπές της επίσημης ηγεσίας του Ισραήλ και σε κατάφορες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, όπως ήταν πραγματικά, αυτή η χθεσινή βάρβαρη πράξη.

Άλλο τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας και άλλο από την άλλη πλευρά η ανάγκη, η υποχρέωση και η ευθύνη μας να καταγγέλλουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική του Ισραήλ.

Δυστυχώς οι μετριοπαθείς φωνές, οι μετριοπαθείς δυνάμεις, έχουν καταστραφεί και μέσα στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ. Αυτό μας κάνει όλους πολύ πιο σκεπτικιστές ως προς το μέλλον και της Παλαιστίνης, της δημιουργίας δηλαδή Παλαιστινιακού Κράτους, όσο και του μέλλοντος του ίδιου του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περάσουμε τώρα κ. Μπεγλίτη λίγο στα εσωτερικά θέματα, για τα οποία θέλω την άποψή σας, μου έχουν έρθει αρκετά μηνύματα για τους απλήρωτους στην ΕΑΣ και στην ΕΑΒ λέει εδώ και δύο μήνες. Τι γίνεται με αυτή την κατάσταση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι στην ΕΑΒ. Στα ΕΑΣ, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που αποτελεί τη συγχώνευση δύο εταιρειών, της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ. Ουσιαστικά θέλω να ξεκινήσω με την ιστορική αφετηρία, ότι έγινε μια συγχώνευση, επί Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενός ημιθανούς κι ενός πεθαμένου, δύο εταιρειών η συγχώνευση των οποίων ουσιαστικά δείχνει τα προβλήματα σήμερα.

Η πληρωμή αυτή γίνεται, μέσω του δημόσιου δανεισμού, μέσα από δανεισμό τραπεζών, γίνεται με την εγγύηση του δημοσίου. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή με άλλα λόγια και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς στη συγκυρία που βιώνουμε, ότι έχουμε μία εταιρεία η οποία ουσιαστικά επιβιώνει, για να μην πω φυτοζωεί, μέσα από τις εγγυήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πράγματι υπήρξε μια καθυστέρηση στην υλοποίηση του δανεισμού από τις τράπεζες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λόγω γνωστών προβλημάτων, που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας αυτή την περίοδο. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τις τράπεζες, προκειμένου να κάνουν χρήση της εγγύησης του δημοσίου, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Αλλά αναρωτιέμαι φωναχτά κ. Παπαπαναγιώτου, αν εταιρείες μπορούν να έχουν αναπτυξιακό μέλλον, μέσα από τη συνεχή υποστήριξη των εγγυήσεων του δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει αυτό είναι προφανές είναι ένα μεγάλο θέμα. Το θέμα είναι θα λυθεί, έχετε εκτίμηση πότε μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι θέμα λίγων ημερών να λυθεί. Αλλά μην έχετε καμία ψευδαίσθηση κ. Παπαπαναγιώτου -και μιλάμε πολύ φιλικά- ότι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται κάθε μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή που είναι ελλειμματικό κάτι προφανώς θα χρειάζεται συνεχής χρηματοδότηση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επομένως εμείς θα εγγυηθούμε τους μισθούς και εγγυόμαστε όλους αυτούς τους μήνες, ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τους μισθούς των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται μια πλήρης ανασυγκρότηση του αμυντικού ιστού των βιομηχανιών μας, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με πολιτικές οι οποίες θα μπορέσουν, εάν μπορέσουν, να δώσουν μια προοπτική σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Η γνώμη σας είναι ότι ο κ. Σημίτης πρέπει να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το γνωρίζω αυτό.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες, τους θεσμούς και τις Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί, με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία και το Σύνταγμα.

Εάν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αξιολογήσουν ότι ο κ. Σημίτης μπορεί να προσφέρει με την προσωπική του μαρτυρία, πολύτιμη, χρήσιμη συμβολή στη διερεύνηση της αλήθειας, θα το κάνουν με απόλυτα ελεύθερο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Κατά τη γνώμη σας έχει ενδιαφέρον και σημασία να εξηγήσει ας πούμε ο κ. Σημίτης γιατί απέπεμψε τα δύο πρόσωπα τα οποία έχουν ομολογήσει ότι “πήραν χρήματα” τον κ. Μαντέλη και τον κ. Τσουκάτο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι πολιτικό, αλλά έχει και πρακτικό ενδιαφέρον ενδεχομένως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία. Διαπνέεται από ένα πλαίσιο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και το Νόμο περί ποινικής ευθύνης Υπουργών, άρα η αποστολή της είναι διαφορετική.

Εάν τώρα με ρωτάτε για πολιτικά ζητήματα, αυτά μπορούν να απαντηθούν από τον καθένα με βάση την ευθύνη του, αλλά δεν είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στο Πειθαρχικό για το θέμα του σπιτιού, πως το βλέπετε αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κανείς δεν είναι πάνω από τις κομματικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει δείγματα γραφής εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους της Αντιπολίτευσης, θέτοντας εκτός κόμματος συγκεκριμένα μέλη του κόμματος, που αποδείχθηκε ότι είχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Δικαστήριο, από την άλλη πλευρά όμως το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη και αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη, να ξεκαθαρίζει, με βάση τις εσωτερικές κομματικές διαδικασίες, ζητήματα που ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην πολιτική μας ζωή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν ανάλογα με το τι θα δείξει αυτή η έρευνα να υπάρξει και όσο πιο σκληρή τιμωρία εάν αυτό απαιτηθεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κομματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κομματικά ναι, προφανώς σε πρώτη φάση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το τονίζω αυτό, γιατί το κόμμα και οι κομματικές διαδικασίες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν τις διαδικασίες που θεσπίζονται από το Σύνταγμα κι από τους Νόμους του Κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Μπεγλίτη, καλημέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ κ. Παπαπαναγιώτου να είστε καλά, καλημ

Κάντε ένα σχόλιο