Tο Ισραήλ απέρριψε πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μούν, για την σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει την πολύνεκρη Ισραηλινή επίθεση σε βάρος νηοπομπής ακτιβιστών με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι ενημέρωσε τον κ. Μπαν για την απόφαση του και επεσήμανε στον γ.γ. ότι η διερεύνηση των γεγονότων θα πρέπει να γίνει «υπεύθυνα και αντικειμενικά».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Όρεν, δήλωσε ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να πραγματοποιήσει την δική της διερεύνηση.

Ο κ. Μπαν είχε προτείνει την σύσταση επιτροπής υπό τον πρώην Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρυ Πάλμερ, για την διερεύνηση της Ισραηλινής εφόδου που κόστισε τη ζωή σε 9 ακτιβιστές, 8 απ’ τους οποίους ήταν Τούρκοι πολίτες.

Στο Παρίσι, ανώτεροι διπλωμάτες από τη Γαλλία και τη Βρετανία δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποδεχτεί διεθνή διερεύνηση του επεισοδίου. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλλιαμ Χέιγκ, σημείωσε την σπουδαιότητα μιας αξιόπιστης και διαφανούς διερεύνησης διεθνούς χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι έχει τονίσει το θέμα αυτό σε Ισραηλινούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο