Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την σύλληψη 10 ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας. 8 απ’ τους συλληφθέντες κατηγορούνται για μακροχρόνια κατασκοπία στις ΗΠΑ για τη Ρωσία. Επίσης ένα ακόμη άτομο κατηγορείται για συμμετοχή στην ομάδα των κατασκόπων, αλλά δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

YouTube Preview Image
YouTube Preview Image
Τα επίσημα έγγραφα που υπεβλήθησαν στο δικαστήριο χαρακτηρίζουν τους κατηγορούμενους σαν «παράνομους» των οποίων στόχος ήταν να «εξαμερικανιστούν» αρκετά έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα έγγραφα οι κατηγορούμενοι είχαν συγκεκριμένη εντολή από την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας να «διερευνήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με κύκλους λήψης πολιτικών αποφάσεων» στις ΗΠΑ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις πολιτείες Νέα Υόρκη, New Jersey, Μασαχουσέτη και Βιρτζίνια. Σε βάρος όλων των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνομωσία με στόχο δράση προς όφελος ξένης κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης 8 απ’ τους συλληφθέντες κατηγορούνται και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Κάντε ένα σχόλιο