Διερεύνηση ξεκινούν οι Αμερικανικές αρχές για να διαπιστωθεί ποιος διέρρευσε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του στρατού σχετικά με τον πόλεμο των τελευταίων έξι χρόνων στο Αφγανιστάν. Η διαρροή αυτή αποτελεί μια απ’ τις σημαντικότερες παραβιάσεις του απορρήτου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορέλ, δήλωσε ότι ο στρατός θα κάνει ότι θεωρήσει απαραίτητο για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την διαρροή των πληροφοριών. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα χρειαστούν «μέρες ίσως και εβδομάδες» για να διαπιστωθεί πως η διαρροή των 76 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα Wikileaks, θα επηρεάσει τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τους εταίρους τους. Επίσης αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περισσότερων διαρροών.

Ο ιστότοπος Wikileaks αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του πάνω από 91 χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερειών για θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια εφόδων σε βάρος ανταρτικών στόχων. Στα έγγραφα γίνονται επίσης αναφορές για διασυνδέσεις των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Αφγανούς αντάρτες.

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ, είπε σε δημοσιογράφους την Δευτέρα στο Λονδίνο ότι πιστεύει πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν εγκλήματα πολέμου στο υλικό που έχει στην κατοχή του, αλλά πρόσθεσε πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναλάβει να εξακριβώσει κατά πόσο τέτοια εγκλήματα διεπράχθησαν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο