

Κλίντον: Η επίτευξη συμφωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προτεραιότητα για τις ΗΠΑ
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, Ετικέτες: Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Σέρζ Σαρκίζιαν, Χίλαρυ ΚλίντονΗ Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, χαρακτήρισε την εξεύρεση λύσης στην διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο–Καραμπάχ, υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Η κ. Κλίντον που επισκέφτηκε και τις δύο χώρες τη Κυριακή ζήτησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επί των βασικών αρχών για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι δύσκολη, αλλά σημείωσε ότι η επιστροφή στη βία δεν αποτελεί επιλογή.
Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ζητούν και απ’ τις δύο χώρες να αποφύγουν την απειλή βίας και να αφοσιωθούν στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε στην κ. Κλίντον ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας προϋποθέτει την απόσυρση των Αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα «διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σέρζ Σαρκίζιαν, δήλωσε ότι ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει το δικαίωμα της αυτεξουσιότητας.
Σήμερα η κ. Κλίντον μεταβαίνει στην Γεωργία, ολοκληρώνοντας την πενθήμερη περιοδεία της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου.