ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Β.Πάϊκός): Κύριε Υπουργέ τι γίνεται; Τα Πίρι Ρέις και τα Τσεσμέ μπαίνουν και βγαίνουν. Τώρα ευτυχώς είναι απέξω αλλά μέχρι προχθές ήταν μέσα, πάλι απέξω, πάλι μέσα.

Από πολλούς ακούγεται ότι η αντιμετώπιση που έχουμε εμείς, μάλιστα συγκρίνεται και με την αντιμετώπιση που είχε ο Καραμανλής σε ανάλογες περιπτώσεις ή ο Παπανδρέου Αντρέας σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι αρκετά ήπια. Είναι τακτική αυτό, είναι σχεδιασμένο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προφανώς γίνεται μια παρανόηση, ηθελημένη ή αθέλητη, αλλά η αποφασιστικότητα μιας χώρας να υπερασπίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν συναρτάται από τους υψηλούς τόνους.

Αντίθετα, συνδέεται με την υπεράσπιση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, και μιας εθνικής στρατηγικής που θα είναι προς το συμφέρον της ειρήνης και των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρόκειται μόνο περί τόνων όμως, πρόκειται περί συγκεκριμένων κινήσεων ή απουσίας κινήσεων.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας ορισμένοι να ήθελαν υψηλούς τόνους, που θα αποτελούσαν και αντικείμενο συζητήσεων στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, όμως η εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από μια ρητορική υψηλών τόνων.

Αυτό που σήμερα πρέπει να υπερασπιστούμε και το κάνουμε, είναι το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, μάλιστα. Αυτή η πολιτική την οποία ασκούμε εμείς τώρα μας εξασφαλίζει, φέρνει αποτελέσματα, μπορεί να φέρει αποτελέσματα; Γιατί βλέπουμε ότι δεν ιδρώνει κανένα αφτί, τουλάχιστον των Τούρκων αυτή τη στιγμή, σε σχέση με τις συγκεκριμένες κινήσεις εννοώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι η μόνη στρατηγική, που μπορεί πραγματικά να φέρει την ειρήνη, να επιλύσει τα προβλήματα και να ανοίξει το δρόμο, για μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο λαών. Η στρατηγική δηλαδή της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, που αντικρούει, αντιπαλεύει, υπονομεύει ουσιαστικά τη μονομερή αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα όμως μου περιγράφετε απλώς τις δικές μας θέσεις ως προς το θέμα, δε μιλάτε για τις κινήσεις που κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες, τέλος πάντων τις έκνομες ή όπως τις χαρακτηρίζουμε εμείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι κινήσεις μας, που είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, δεν είναι κινήσεις πολεμικών παιάνων, ούτε εύκολων ρητορικών καταγγελιών στο όνομα κάποιας υπερηφάνειας ή πατριωτισμού της χώρας. Είναι κινήσεις ουσιαστικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, οι οποίες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα; Αυτό λέω.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα είναι δύσκολο γιατί είναι 35 χρόνια σωρευμένων εντάσεων, αναθεωρητικών πρακτικών και απαράδεκτων συμπεριφορών της Τουρκίας. Τα προβλήματα με την Τουρκία και το έχει πει πολλές φορές και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε μια στρατηγική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, είναι δεδομένο αυτό, αλλά εν προκειμένω νομίζω ότι δεν εντάσσεται ακριβώς, τουλάχιστον εγώ νομίζω δεν τα ξέρω και καλά τα πράγματα, στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πράγματι υπάρχει, αλλά πρόκειται για την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας η οποία είναι πάγια και αναγνωρισμένη διαφορά κι από τις δυο μεριές, έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Τουρκία επιχειρεί να λύσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, με μονομερείς πρακτικές. Άρα το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να φέρουμε την Τουρκία σε εκείνο το γήπεδο, όπου θα είναι αναγκασμένη πλέον να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τι διεθνείς διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο για την υφαλοκρηπίδα είναι μόνο το Δικαστήριο της Χάγης, έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς. Στο πρόσφατο παρελθόν, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ένας διεθνής θεσμός με υψηλό βαθμό νομιμοποίησης από τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ουσιαστικά θα έλεγα απαξιώθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τώρα τι; Δηλαδή εμείς κάνουμε καμιά κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ελπίζουμε να καταλήξουν σε ένα διάλογο και μια διαπραγμάτευση επί του κειμένου με το οποίο θα πάμε και οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συνυποσχετικό ναι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορούμε πραγματικά να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ, είμαστε σε διαδικασία διατύπωσης, από κοινού διατύπωσης του κειμένου αυτού; Είμαστε σε διαδικασία τέτοια;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό προσπαθούμε κ. Πάικο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσπαθούμε; Προσπαθούμε να βρεθούμε σε διαδικασία, ναι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω αν είμαστε κοντά ή μακρύτερα από τον επιδιωκόμενο στόχο. Παλεύουμε όμως, γιατί είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίον μπορούμε και τα συμφέροντα της χώρας να υπερασπιστούμε, αλλά και να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ήθελα να πω όμως κ. Πάικο, αν μου επιτρέπετε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είδαμε πάρα πολλοί κι εσείς ως έγκριτος Δημοσιογράφος το παρακολουθείτε πολλά χρόνια, ότι είναι πολύ εύκολος ο καταγγελτικός λόγος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βέβαια.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολύ περισσότερο θα έλεγα, να μου επιτρέψετε την φράση, είναι και «προσοδοφόρα» αυτή η ρητορική στην εσωτερική καθημερινότητα της χώρας. Όμως, έτσι, φοβάμαι πως μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ προσυπογράφω όλα αυτά που λέτε, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε παρελθόν τέτοιο, όπως είπατε, έχουμε και το «βυθίσατε το Χόρα» μην το ξεχνάμε, έτσι; Αλλά ας μην πιάνουμε την κουβέντα αυτή, γιατί θα βρεθείτε και σε δύσκολη θέση.

Για πείτε μου, η Νέα Δημοκρατία ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, ωστόσο ακούγεται δίκαιο, έτσι δεν είναι; Με αφορμή το Πίρι Ρέις και το Τσεσμέ το λέω.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μπορούν να ζητήσουν τη σύγκλιση ενός θεσμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχουν ζητήσει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ενός θεσμού ο οποίος δημιουργήθηκε πριν το 2004 επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, σύμφωνοι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μπορούμε αυτό να το συζητήσουμε. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το ζητάει, έστειλε και επιστολή ο κ. Αβραμόπουλος ως αρμόδιος τομέα και στον Πρωθυπουργό.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις σχέσεις μας με την Τουρκία και το θεωρώ ένα λογικό και νόμιμο αίτημα, στο οποίο θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα και πάνω απ΄ όλα με στόχο να διαμορφώνονται κάθε φορά οι ευρύτερες δυνατές εθνικές συναινέσεις, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προλάβω να σας ρωτήσω και κάνα δυο πραγματάκια ακόμα, έχουμε την αίσθηση, μάλλον κάποιες πληροφορίες ότι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η συμφωνία με το Abu Dhabi δεν πάει και πολύ καλά και μάλιστα υπάρχουν και ψίθυροι ότι οι εργαζόμενοι πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μισθοδοσίας τώρα στο τέλος του μηνός. Τι ισχύει από αυτά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διαβεβαιώνουμε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τους εργαζόμενους ότι, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, παλεύουμε καθημερινά για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, την αναπτυξιακή προοπτική και το μέλλον των ναυπηγείων, ως σημαντικό σκέλος της ευρύτερης αναπτυξιακής ναυπηγικής πολιτικής της χώρας.

Ζητούμε από τους εργαζόμενους ψυχραιμία και ρεαλισμό σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για το μέλλον των ναυπηγείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα πάρουν μισθούς στο τέλος του μηνός;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παλεύουμε καθημερινά.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όταν μου λέτε “παλεύουμε καθημερινά”, είναι 27 του μηνός και μου λέτε “παλεύουμε καθημερινά”, που πρέπει να ανησυχούμε, έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το κάνουμε για όλες τις αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από την πλευρά της χρηματοδότησής τους, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όμως με κάθε τρόπο θα διασφαλίσουμε τους μισθούς των εργαζομένων. Από κει και πέρα, παραλάβαμε τον Οκτώβριο μια εξαιρετικά πολύπλοκη και σύνθετη κατάσταση στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια με τους Γερμανούς, τα θυμόμαστε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τα θυμόμαστε όλοι. Προσπαθήσαμε και επιχειρήσαμε να λύσουμε αυτή τη σύνθετη κατάσταση με τον πιο επωφελή για το δημόσιο συμφέρον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμφωνία με το Abu Dhabi πάει καλά ή δεν πάει κι έχει προβλήματα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν και ένα από αυτά είναι το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων και το ανοιχτό θέμα που υπάρχει σήμερα στη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ένα θέμα εξαιρετικής ευαισθησίας το οποίο διαχειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή για τα ναυπηγεία και βεβαίως για τις σχέσεις της χώρας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, το είπατε πριν από λίγο και θα σας ρωτούσα, είπατε ότι “ανάλογα προβλήματα μισθοδοσίας υπάρχουν και στους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία”. Μια φράση, μια λέξη μάλλον, κινδυνεύει να κλείσει, θα κλείσει, δε θα κλείσει; Γιατί όλο και κάτι τέτοιο ακούγεται.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καμία αμυντική βιομηχανία του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν πρόκειται να κλείσει. Όμως, δεν πρέπει να μας αρκεί η κατάσταση αυτή, ούτε να εφησυχάζουμε ή να παρατείνουμε μια κατάσταση που έχει οδηγηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο απόλυτο αδιέξοδο. Γιατί οι αμυντικές βιομηχανίες έχουν ένα αναπτυξιακό μέλλον, υπό μία βασική προϋπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι θα εξυγιανθούν εν πάση περιπτώσει, ναι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό και τη σύνδεση με νέα παραγωγή, προϊόντα και αντιλήψεις διαχείρισης και πάντα σε σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, εκεί οι υπάλληλοι έχουν τα ίδια προβλήματα ή “παλεύετε” για την εξασφάλιση, όπως ακριβώς και στον Σκαραμαγκά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχουν τα ίδια οξυμμένα προβλήματα. Κατανοούμε τους εργαζόμενους, όμως για να έχουν μέλλον και κυρίως για να υπερασπιστούμε τη δουλειά τους, πρέπει να προχωρήσουμε κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, σε μεγάλες αλλαγές. Γι΄ αυτές προετοιμαζόμαστε, με πολλή ειλικρίνεια και ευαισθησία προς τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι θέσεις τους μπορούμε να πούμε ότι διασφαλίζονται ή τέλος πάντων βρίσκονται λύσεις;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βρισκόμαστε στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα αντικειμενικά η εργασία είναι διασφαλισμένη, είτε θα είναι στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών είτε θα είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είτε με μετατάξεις.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είτε θα είναι σε έναν άλλο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσα από τις διαδικασίες των μετατάξεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κ. Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ, καλή σας ημέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Κάντε ένα σχόλιο