Το Ισραήλ προειδοποίησε το λιβυκό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, να μην παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο εμφανίστηκε να κατευθύνεται προς την αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή παρά τις διπλωματικές προσπάθειες να το οδηγήσουν στην Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, την Κυριακή, ότι το πλοίο μπορεί να ξεφορτώσει στο γειτονικό αιγυπτιακό λιμάνι του Ελ-Αρίς ή στο Iσραηλινό λιμάνι του Ασντοντ, αλλά εάν προσπαθήσει να πλησιάσει τη Γάζα θα έρθει αντιμέτωπο με το ισραηλινό ναυτικό.

Το πλοίο με την ονομασία «Αμάλθεια» έχει σημαία Μολδαβίας και απόπλευσε από την Ελλάδα το Σάββατο. Μετά από έντονες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ Eλλήνων, Mολδαβών και Iσραηλινών αξιωματούχων συμφωνήθηκε ότι το πλοίο θα έπρεπε να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Ελ-Αρίς. Η Αίγυπτος είχε πεισθεί να το υποδεχθεί.

Ωστόσο ο οργανωτής της Λιβυκής φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει ναυλώσει το πλοίο (Γιουσέφ Σαουάνι) τόνισε ότι το πλοίο έχει προορισμό τη Γάζα, ενώ και ο καπετάνιος έχει δηλώσει ότι κατευθύνεται στην παλαιστινιακή περιοχή.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε την διεθνή κατακραυγή τον Μάιο όταν κομάντο του πραγματοποίησαν εισβολή σε τουρκικό πλοίο που συμμετείχε σε νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι κομάντο ήταν σε άμυνα αφού οι επιβάτες του πλοίου τους επιτέθηκαν.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο