Ολοκληρώθηκε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν μονοήμερη διεθνής διάσκεψη με ανακοίνωση που εκφράζει συμφωνία για σχέδιο της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας της χώρας μέχρι το 2014, καθώς και μεγαλύτερο έλεγχο επί της αναπτυξιακής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι προσβλέπει στην ημέρα που η χώρα του δεν θα εξαρτάται πλέον από την ξένη στρατιωτική παρουσία και ζήτησε την διοχέτευση μέσω της Αφγανικής κυβέρνησης του 50% της διεθνούς βοήθειας, μέσα σε δύο χρόνια.

Από τη πλευρά της, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε στη διάσκεψη ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει προβεί σε βελτιώσεις σε θέματα διακυβέρνησης και καταπολέμησης της διαφθοράς, και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011.

Επίσης ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνεχάρη την Καμπούλ για τις προσπάθειες της, αλλά ζήτησε από τον κ. Καρζάι να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για την βελτίωση του επιπέδου διακυβέρνησης και την προώθηση εθνικής συμφιλίωσης.

Το τελικό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης της Καμπούλ εκφράζει υποστήριξη για το σχέδιο του Αφγανιστάν να ενσωματώσει τους Ταλεμπάν που θα συμφωνήσουν να παραδώσουν τα όπλα τους, θα καταδικάσουν την Αλ Κάιντα και θα σεβαστούν το σύνταγμα του Αφγανιστάν.

Κάντε ένα σχόλιο