Ο ανώτατος αξιωματούχος για θέματα περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, Ρόμπερτ Άϊνχορν, θα ταξιδέψει στην Ασία στις αρχές Αυγούστου για να προωθήσει το θέμα της επιβολής των νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ο Ρόμπερτ Άϊνχορν δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής, την Τετάρτη, ότι θα αναχωρήσει για την περιοχή σε περίπου δύο εβδομάδες αφού πρώτα διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν. Όπως τόνισε η πρώτη στάση του θα είναι η Νότια Κορέα και μετά πιθανότατα η Ιαπωνία.

Ο ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι αργότερα τον Αύγουστο σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα, της οποία ο ρόλος στην επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι ζωτικής σημασίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να συζητήσει τις κυρώσεις με τον Κινέζο ομόλογο της Γιάνγκ Ζιεχί κατά την διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Βιετνάμ αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ και αρκετά ακόμα κράτη, κυρίως η Ιαπωνία, προωθούν σειρά σκληρών κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα, αλλά η Πιονκγιάνκ απέφυγε ανάλογα μέτρα που είχαν επιβληθεί από τα ΗΕ δημιουργώντας εταιρείες βιτρίνα στο εξωτερικό.
(VOA)

Κάντε ένα σχόλιο