Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε οργή και αποτροπιασμό για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, διευθυντού του ραδιοσταθμού Θέμα 98.9 της Αθήνας και αρθρογράφο του μπλογκ Τρωκτικό. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τους οποίους εκπροσωπεί η οργάνωση παροτρύνουν την Ελληνική αστυνομία να διερευνήσει πλήρως το έγκλημα.

Στην σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, αφού περιγράφει τις λεπτομέρειες του πως οι δράστες παρέσυραν τον Γκιόλια έξω από το διαμέρισμά του και τον σκότωσαν το πρωί της Δευτέρας, επισημαίνει ότι το μπλογκ Τρωκτικό συχνά εξετάζει κοινωνικά και πολιτικά σκάνδαλα. Στην συνέχεια αναφέρει πως συνάδελφοι του θύματος δήλωσαν σε αγγλόφωνο πρόγραμμα του ΒΒC ότι ο Γκιόλιας ετοιμάζονταν να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας έρευνάς του σχετικά την διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος είπε χαρακτηριστικά πως κάποιος ήθελε να φιμώσει έναν εξαίρετο δημοσιογράφο που με τα διερευνητικά ρεπορτάζ του «είχε πατήσει τον κάλο πολλών ποδιών» (αγγλισμός που ελεύθερα θα μεταφράζαμε «είχε προκαλέσει ανησυχίες σε εμπλεκόμενα άτομα»).

Η Οργάνωση της Νέας Υόρκης αποστέλλει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του Γκιόλια και όπως δήλωσε η Nina Ognianova, συντονίστρια της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία «αναμένουμε από την Ελληνική αστυνομία να διερευνήσει πλήρως την δολοφονία του συναδέλφου μας στην Αθήνα και ζητάμε να εξετάσουν ιδιαίτερα κατά πόσον το δημοσιογραφικό λειτούργημα του ήταν ο λόγος για τον οποίο εκτελέστηκε από τους δράστες».

Η ανακοίνωση των Αμερικανών δημοσιογράφων καταλήγει με την παρατήρηση, που πρωτομετέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν καταδικάσει την δολοφονία του Γκιόλια η οποία έγινε «με δόλο και εν ψυχρώ».

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο