Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σχεδιάζουν να προωθήσουν σκληρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που θα απαγορεύουν τις επενδύσεις στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αποσπάσματα από σχέδιο διακήρυξης που πρόκειται να ανακοινωθεί δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη και δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εγκρίνουν την απόφαση να υιοθετήσουν περαιτέρω κυρώσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να καλέσουν την Τεχεράνη σε επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Τα νέα μέτρα αναμένεται επίσης να πλήξουν το εμπόριο, το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τις μεταφορές συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και των αερομεταφορών.

Ειδησεογραφικά Πρακτορεία αναφέρουν ότι το σχέδιο παρακινεί το Ιράν να «αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Το σχέδιο διακήρυξης καλεί την Τεχεράνη να συμφωνήσει σε μία ημερομηνία για έναρξη συνομιλιών με την εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον αλλά και τις έξι χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα. (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία)

Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Κάντε ένα σχόλιο