Η αρμόδια της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με την ένταξη της στο ευρωπαϊκό μπλοκ απομακρύνονται.

Η κ. Άστον έκανε αυτές τις δηλώσεις την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δίπλα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Η κ. Άστον καλωσόρισε την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, ζήτησε να βρεθούν τρόποι να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα το 2005. Όμως οι διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια προχωράνε με αργούς ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ένταξη μιας μουσουλμανικής χώρας.

Τον τελευταίο μήνα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, προειδοποίησε ότι η απροθυμία της Ευρώπης να συσφίξει τις σχέσεις με την Τουρκία απομακρύνει την κυβέρνηση της Άγκυρας από τη Δύση.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο