Μονοήμερη σύνοδος δωρητών, με την συμμετοχή εκπροσώπων από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αρχίζει σήμερα στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν αναπτυχθεί σ’ ολόκληρη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για την σύνοδο που στοχεύει στο να αποδείξει παγκοσμίως ότι η χώρα είναι ικανή να ελέγξει από μόνη της την ασφάλεια και την ανάπτυξη της.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θα προεδρεύσει της συνόδου μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ομιλία του αναμένεται πως θα κάνει έκκληση για ενότητα του Αφγανικού λαού.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, που βρίσκεται από χθες στην Καμπούλ από το γειτονικό Πακιστάν, δήλωσε ότι η σύνοδος «θα δείξει τις ηγετικές ικανότητες και την αυτεξουσιότητα του Αφγανιστάν». Πριν την συνάντηση της με τον κ. Καρζάι, η κ. Κλίντον σημείωσε ότι τόσο η Αφγανική κυβέρνηση, όσο και οι ΗΠΑ, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο Αφγανιστάν.

Επίσης αναμένεται ότι κατά την σύνοδο οι Αφγανικές αρχές θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες κυβερνητικού προγράμματος για την επανένταξη μαχητών Ταλεμπάν που θα συμφωνήσουν να παραδώσουν τα όπλα τους, θα καταδικάσουν την Αλ Κάιντα και θα ασπαστούν το σύνταγμα της χώρας.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο