Η Αστυνομία της Κύπρου διεξάγει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος που εξαφανίστηκε παραβιάζοντας δικαστική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Ο Μέτσος αντιμετώπιζε κατηγορίες που τον ενέπλεκαν στην χρηματοδότηση των ρώσων κατασκόπων που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, γεγονός που του έδωσε την δυνατότητα να διαφύγει.

Ο 54χρονος ύποπτος, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί, συνελήφθη την Τρίτη μετά από αίτημα της Ιντερπόλ στη Λάρνακα την στιγμή που προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό τη Βουδαπέστη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 33.000 δολαρίων.

Ο Ανδρέας Παστελλίδης, δικηγόρος στην Κύπρο, που εκπροσωπούσε τον Μέτσο αναφέρει ότι δεν έχει ιδέα που είναι ο πελάτης του. «Χτες το απόγευμα είχαμε συνάντηση στο γραφείο μου. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και από τότε δεν έχουμε καμία επαφή μαζί του», δήλωσε ο κ. Παστελλίδης.

Πριν συλληφθεί ο Μέτσος έμενε σε ένα ξενοδοχείο στη Λάρνακα. Ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας τόνισε ότι οι έρευνες εστιάζονται στα σημεία εξόδου από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς επίσης στα σημεία εισόδου στα κατεχόμενα. Ο ίδιος αναφέρει: «Βασικά δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι εγκατέλειψε το νησί. Ακόμα ερευνάται το αν παραμένει ή έφυγε από την Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρμεντ, P. J. Crowley, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους στην Κυπριακή Κυβέρνηση. «Είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο Κρίστοφερ Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την σύλληψη του στην Κύπρο. Όπως φοβόμασταν, αν του δινόταν η ευκαιρία να διαφύγει θα το έκανε, και το έκανε», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ο Μέτσος και οι άλλοι 10 Ρώσοι κατάσκοποι κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, την εξωτερική πολιτική και πολιτικά πρόσωπα.
ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο