ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μπάμπης Παπαπαναγιώτου): Θα έρθω λίγο στα μηνύματά σας, αφού προηγουμένως καλημερίσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι αρχίζετε πλέον και αισθάνεστε μια πολιτική πίεση από τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας περί γρήγορης απαλλαγής από το μνημόνιο. Και έχω την εντύπωση, ότι κι αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι το προεκλογικό σας πρόγραμμα δεν ματαιώνεται, απλώς αναβάλλεται ή αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος, ότι το μνημόνιο δεν είναι ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα τέτοιο, ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα σε παραλλαγές.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο κ. Παπαπαναγιώτου. Κατ’ αρχήν είναι δύο τα ζητήματα που θέτετε. Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ακόμα και μετά το Συνέδριο, ότι έχει ένα σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα για το συντηρητικό χώρο. Θα μπορούσε να δει ποιες είναι οι εξελίξεις σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλήσει με τους ιδεολογικούς του συγγενείς στην Ευρώπη και μετά να έρθει πίσω στην Ελλάδα να μας πει πόσο μπορεί η χώρα με τα σημερινά δεδομένα να βγει από το μνημόνιο ή να το επαναδιαπραγματευτεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάμε σε μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι η επανάκτηση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, όλα αυτά μαζί πάνε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κρίσιμο μέγεθος το οποίο πολλές φορές δεν το συνυπολογίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι, με συγχωρείτε κ. Μπεγλίτη, μπαίνει στη συζήτηση αυτό το οποίο μέχρι τώρα έλαμπε δια της απουσίας του.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάθε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όπως επίσης, θα μου επιτρέψτε την εξής παρατήρηση, ότι μπορεί να έχει κρίση στρατηγικής η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί όμως κανένας να μην δει ότι κι εσείς έχετε κρίση στρατηγικής που για αλλού ξεκινήσατε και αλλού βρεθήκατε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι τελείως διαφορετικό …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εξετάζω το γιατί και το πώς, έτσι; Αλλά η διαπίστωση είναι αντικειμενική.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι τελείως διαφορετικό όμως το πρόβλημα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, σε συνθήκες πολέμου, όπως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αντίρρηση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και είναι τελείως διαφορετικό σε ένα χώρο αντιπολίτευσης, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία με όλες τις ευθύνες που την βαρύνουν σήμερα, να προσπαθεί να βρει έναν νέο πολιτικό και ιδεολογικό βηματισμό. Το ένα είναι ζήτημα ασφαλώς στρατηγικής διακυβέρνησης της χώρας υπό τις νέες συνθήκες, το άλλο είναι στρατηγική ανάληψης μιας νέας ταυτότητας για ένα συντηρητικό χώρο ο οποίος έδειξε τελικά τα όρια του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι κ. Μπεγλίτη, θα προτιμούσα επειδή αυτή η συζήτηση και είναι λίγο άχαρη και δεν το λέω για σας, το λέω γενικά για το πώς γίνεται η πολιτική συζήτηση στη χώρα, ποιος φταίει περισσότερο και εσύ γιατί βασανίζεις τους μαύρους, δηλαδή είναι μια τέτοια λογική η οποία κυριαρχεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήταν λάθος μια τέτοια λογική και δεν νομίζω ότι την χρησιμοποιούμε στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι την χρησιμοποιείτε τώρα, όλοι την χρησιμοποιείτε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψτε κ. Παπαπαναγιώτου να πω, ότι χρειάζεται όμως ο ελληνικός λαός να γνωρίζει με ποιου τις ευθύνες βρισκόμαστε στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το γνωρίζει και δεν το είπε με κραυγαλέο και βροντερό τρόπο στις 4 Οκτωβρίου αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν νομίζω ότι σηκώνει άλλη κουβέντα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολιτικά το γνώρισε και τις ευθύνες τις απέδωσε με τις εκλογές και με το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Προτείνω, λοιπόν, να κοιτάξουμε λίγο μπροστά. Μήπως πρέπει, λοιπόν, η συζήτηση από εδώ και πέρα από το να πάψουμε να γίνεται ο επιμερισμός των ευθυνών αν φταις τόσο τοις εκατό εσύ και τόσο τοις εκατό ο άλλος, να δούμε εάν υπάρχει μια καινούργια στρατηγική, η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τη χώρα και να μας απομπλέξει με έναν πιο ασφαλή και αποτελεσματικό και γρήγορο δρόμο από το μνημόνιο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου θα συμφωνούσα μαζί σας στο ερώτημα αυτό που θέτετε, υπό μία όμως βασική προϋπόθεση: ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα αξιοποιούσε τη δύσκολη αυτή και κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία με προσέγγιση λαϊκιστική. Επιχειρώντας με αγχωτικό τρόπο να δείξει μια στρατηγική για το συντηρητικό χώρο, που θα έβγαζε τάχα μου -συγνώμη για την έκφραση-, την Ελλάδα από το μνημόνιο και από τις δαγκάνες του μνημονίου.

Αυτό κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι μια σοβαρή στρατηγική προσέγγιση, όταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι σήμερα η χώρα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή και ευρωπαϊκή της αξιοπιστία και πρέπει πρωτίστως να μπορέσει να πάρει δάνεια για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Θα μας απαντήσει σ’ αυτό ο κ. Σαμαράς; Πιστεύω πως δεν έχει απάντηση σ’ αυτό. Πώς θα βγούμε απ’ αυτή την κρίση δανεισμού, πώς θα αποκαταστήσουμε αξιοπιστία; Μέσα από μια ρητορική ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτάκι όμως κ. Μπεγλίτη. Ενδεχομένως υπάρχουν και απ’ ότι πληροφορούμαι θα ακούσουμε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα τις επόμενες μέρες για τις νομικές και οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να το δούμε λίγο διαφορετικά όλο το θέμα και στη χρονική του διάρκεια, αλλά και στην ουσία του δανεισμού.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: κ. Παπαπαναγιώτου οφείλω επίσης μια απάντηση, γιατί είχατε θέσει προηγουμένως και ένα δεύτερο ζήτημα, για το μνημόνιο ως εθνική στρατηγική.

Εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε από τη στιγμή της υπογραφής του μνημονίου, ότι το μνημόνιο δεν ταυτίζεται με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν σαφές για όλους κ. Μπεγλίτη αυτό; Υπήρξαν κατά τη γνώμη σας Υπουργοί οι οποίοι πλειοδότησαν σ’ αυτό και υποκατέστησαν την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με το μνημόνιο, ναι ή όχι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, ήταν σαφέστατο για τον Πρωθυπουργό και για τα στελέχη της Κυβέρνησης ότι το μνημόνιο ήταν το αναγκαστικό στάδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσχυε για όλους αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατά την άποψή μου ίσχυε και το βλέπουμε καθημερινά, ότι όλοι παλεύουμε μέσα από την υλοποίηση του μνημονίου να αποκτήσει η χώρα ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Συμφωνήσαμε όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν δυο εβδομάδες ότι χρειάζεται να εκπονηθεί και θα το κάνουμε αυτό, συμφωνεί ο Πρωθυπουργός, δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος, αλλά πρωτίστως οικονομικό και κοινωνικό, η πορεία της χώρας, η προοπτική της υπέρβασης της κρίσης, να ταυτιστεί αποκλειστικά και μόνο με την εφαρμογή του μνημονίου. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο αν απλά κυβερνήσουμε με πυξίδα το μνημόνιο κι αυτό έχει γίνει συνείδηση σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και πραγματικά μακάρι να έχει γίνει συνείδηση σε όλους και μακάρι να προχωρήσει επί της ουσίας η επεξεργασία και η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων οι οποίες θα επιφέρουν καλύτερο κοινωνικό πρωτίστως και δευτερευόντως πολιτικό αποτέλεσμα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα εμείς πρώτοι κ. Παπαπαναγιώτου αναγνωρίσαμε, ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε δύσκολα, επώδυνα, εν πολλοίς άδικα μέτρα, πρέπει όμως πάνω απ’ όλα να βγούμε απ’ αυτή την κρίση. Βρισκόμαστε σε μια κρίση πληρωμών, αυτό θα το απαντήσουμε;

Σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ ζητούν τους μισθούς τους για τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι κρίσιμο κοινωνικό μέγεθος και πώς απαντάμε σ’ αυτό εάν δεν υλοποιήσουμε το μνημόνιο, δεν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, εάν η χώρα δεν ξαναβγεί σε ισότιμη βάση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές για να μπορέσει να δανειστεί με καλύτερους όρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς πρέπει να γίνουν όλα αυτά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επομένως πρέπει να ακολουθήσουμε τους στόχους μας μέσα από προτεραιότητες που βάζουμε πάντα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και αυτό είναι που μας διαφοροποιεί και αυτό είναι για το οποίο διαφωνούμε μ’ αυτή την πολύ ρηχή, πολύ επιφανειακή προσέγγιση εσωτερικού τύπου, λαϊκιστικού τύπου να μου επιτρέψτε να πω του κ. Σαμαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γεια σας.

Κάντε ένα σχόλιο