Η δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου κ. Σωκράτη Γκιόλια ανοίγει και ένα άλλο θέμα που αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό όλων αυτών των τρομοκρατικών δολοφονιών. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του BBC που αναδημοσιεύουμε οι συντάξεις των θυμάτων ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του 2003 στο BBC (καθώς και σε σχετικό της Ελευθεροτυπίας) στο ποσό αυτό, που αφορά μόνο δικαιούχους του Δημοσίου και δημοσιογράφους που έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων, δεν συμπεριλαμβάνονται επιδόματα αλλά και αποζημιώσεις για υλικές ζημιές.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με το νόμο 1897/90 «περί συντάξεως και παροχής βοηθείας σε θύματα τρομοκρατίας», θεωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, που καθίστανται πλήρως ανίκανοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους εξαιτίας τρομοκρατικής πράξης. Ο ίδιος νόμος αφορά υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους.

Η σύνταξη αντιστοιχεί στον καταληκτικό βαθμό του κλάδου που ανήκαν, με πλήρη συντάξιμη υπηρεσία αλλά και πλήρες χρονοεπίδομα.

Ως προς τη φύση της πράξεως (τρομοκρατική ή μη) αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο ύστερα από ανάκριση που διεξάγεται.

Σε αυτή την κατηγορία συντάξεων συμπεριλαμβάνονται θύματα από επιθέσεις της 17Ν, του ΕΛΑ, της Αντικρατικής Πάλης, της 1ης Μάη, της Επαναστατικής Αλληλεγγύης και του Ιούνη ’78.

Μεταξύ αυτών οι χήρες των εισαγγελέων Θεοφανόπουλου, Ανδρουλιδάκη και Βερνάρδου, αλλά και οι χήρες των αρχιβασανιστών της χούντας Π. Μπάμπαλη και Ευαγγ. Μάλλιου.

Tρομοκρατικές πράξεις

Υπενθυμίζονται κάποιες απ’ τις επιθέσεις αυτές:

* Στις 15/5/1985, στην περιοχή του Γκύζη, σε συμπλοκή μελών της «Αντικρατικής Πάλης» με τρεις αστυφύλακες, σκοτώνεται επιτόπου ο αστυφύλακας Β. Μπούρας και λίγες μέρες αργότερα πεθαίνουν οι άλλοι δύο.

* Στις 26/11/1985 λεωφορείο των ΜΑΤ πέφτει σε ενέδρα της 17Ν, στην Καισαριανή. Από την έκρηξη σκοτώνεται ο Ν. Γεωργακόπουλος και τραυματίζεται ο Ν. Λουρίδας.

* Μαρούσι, 19 Ιανουαρίου 1989. Τραυματίζεται με περίστροφο στα πόδια από τη 17Ν ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας.

* Στις 19/2/1990 πέφτει νεκρός από σφαίρες της οργάνωσης «Επαναστατική Αλληλεγγύη» ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Μαράτος.

* Περισσός, 19 Σεπτεμβρίου 1994. Βόμβα του ΕΛΑ σκοτώνει αστυνομικό σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές χωρίς ποτέ να έχουν αποδοθεί ευθύνες σε συγκεκριμένη οργάνωση ή άτομα:

* Στις 17/12/1981, σε έκρηξη στο επιβατικό οχηματαγωγό «Αρίων» απανθρακώνεται ο 34χρονος τότε κελευστής Σταύρος Γκούμας.

* Η υπάλληλος του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας Χρυσή Παραπαγγίδου, στις 2 Σεπτεμβρίου 1997, παραλαμβάνει δέμα-βόμβα. Από την έκρηξη τραυματίζεται σοβαρά.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία ένδεκα χρόνια έχει καταβάλει για υλικές μόνο ζημιές σε θύματα τρομοκρατικών ενεργειών περίπου 7.250.000 ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2003 προβλέπεται το ποσό των 880.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:Άρθρο του 2003 στο www.bbc.co.uk

Κάντε ένα σχόλιο