O κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαήντ Τζαλίλι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να επανέλθει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα στην 1η Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι οι 6 χώρες θα ικανοποιήσουν ορισμένους όρους της Τεχεράνης.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κ. Τζαλίλι έκανε αυτή την πρόταση σε επιστολή προς την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθρην Άστον, απαντώντας σε πρόταση της κ. Άστον στις αρχές Ιουνίου για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαλίλι αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να διευκρινίσουν αν ο στόχος των συνομιλιών θα είναι η συνεργασία ή η έκφραση εχθρικής διάθεσης προς το Ιράν. Ο κ. Τζαλίλι πρόσθεσε ότι οι 6 αυτές χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν υποστηρίζουν την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων και να διευκρινίσουν την θέση τους ως προς το καταγγελλόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συναντηθεί με το Ιράν, αν η Τεχεράνη «θέλει στα σοβαρά» να συνομιλήσει με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο