Η 36η επέτειος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τηρήθηκε ομιλίες και αρμόζουσες εκδηλώσεις από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και πολλές ομογενειακές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δημοκρατικός Βουλευτής John Sarbanes, από την Πολιτεία Μέρυλαντ, σε άρθρο του με τίτλο «Μπορεί η Αμερική να στηρίζεται στην Τουρκία;», το οποίο δημοσιεύθηκε ανήμερα της επετείου της 20ης Ιουλίου 1974 στην διαδικτυακή εφημερίδα Huffington Post, λέει ότι «η αδυναμία της Τουρκίας να τηρήσει τις κοινές αξίες του ΝΑΤΟ την καθιστά αδύναμο κρίκο στην Ατλαντική Συμμαχία».

Ο ομογενής βουλευτής υπενθυμίζει ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 είχαν δοθεί στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αμυντικές ανάγκες της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και πως το 1975 το Αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας λόγω της από μέρους της επιθετικής χρήσης των όπλων αυτών.
Ο κύριος Sarbanes γράφει στην συνέχεια πως «αντί να τηρήσει τις Νατοϊκές υποχρεώσεις της η Τουρκία επέβαλε αντίποινα στις Ηνωμένες Πολιτείες κλείνοντας όλες τις Αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφός της και περιορίζοντας δραστικά την αμερικανική πρόσβαση σε δύο Νατοϊκές βάσεις». Την εποχή εκείνη του Ψυχρού Πολέμου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία εθεωρούντο σημαντικά πόστα παρακολούθησης στον αγώνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ο βουλευτής από την Μέρυλαντ προσθέτει πως η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων εκείνων μέχρις ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν το εμπάργκο όπλων εναντίον της. Αυτό, κατά τον κύριο Sarbanes, έδειξε ότι «για την Τουρκία οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα δούναι και λαβείν αντί μια βαθειά ριζωμένη προσήλωση στην τήρηση του Νόμου, στον σεβασμό των ελευθεριών του ατόμου, στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην συλλογική ασφάλεια του Δυτικού κόσμου».

Ο Ρεπουμπλικανός Βουλευτής Gus Bilirakis, από την Φλόριντα που είναι και Συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε ξέχωρη δήλωσή του, ανέφερε ότι του σπαράζει η καρδιά όταν ακούει «για τις καταστροφές που έχει υποστεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου», ιδιαίτερα το πώς ιεροί χώροι στην περιοχή της Κυρήνειας έχουν μετατραπεί σε μπαρ και τουριστικά κέντρα και πως όμορφα εκκλησάκια έγιναν μουσουλμανικά τεμένη. Ο κύριος Bilirakis εκφράζει επίσης λύπη για το ότι, όπως λέει, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Κύπρο παρακολουθεί με αδράνεια τα όσα γίνονται εκεί, δίχως να έχει εντολή να σταματήσει την παρανομία.

Κατά τον βουλευτή από την Φλόριντα, η καρδιά του σπαράζει και στο άκουσμα ιστοριών για εκτοπισμό πολιτών από τα σπίτια τους και κλοπές των περιουσιών τους, περιλαμβανομένων των σπιτιών τους. Αλλά εκείνο που είναι πιο θλιβερό όλων, τονίζει στην συνέχεια, είναι η υπόθεση των αγνοουμένων από το 1974. Οι οικογένειές τους δεν θα ησυχάσουν παρά μόνον όταν μάθουν τι έγιναν αδέλφια, σύζυγοι, γονείς και παιδιά τους που χάθηκαν και αν έχουν πεθάνει που βρίσκονται τα οστά τους για να τα θάψουν όπως τους πρέπει. Ο Gus Bilirakis ζητά τέλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την επανένωση της Κύπρου και να ενθαρρύνουν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί και να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία για την επίτευξη διακανονισμού.

Ένας άλλος Ελληνοαμερικανός βουλευτής, ο Zack Space, Δημοκρατικός από το Οχάιο, επισήμανε ότι «η μαύρη αυτή επέτειος» μας θυμίζει πως μια ολόκληρη γενιά Ελληνοκυπρίων ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, έχασαν τις περιουσίες του και συγγενικά τους πρόσωπα που εξακολουθούν να αγνοούνται και είδαν την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά τους να βεβηλώνεται και να καταστρέφεται. Ο ομογενής βουλευτής παρατηρεί ότι το σημερινό στάτους κβο καταπατά τις βασικές ελευθερίες και δικαιώματα του Κυπριακού λαού. Κατά τον ίδιον, το 37 τοις εκατό του Κυπριακού εδάφους συνεχίζει να βρίσκεται υπό την κατοχή Τουρκικών στρατευμάτων που το έχουν μετατρέψει σε μια παράνομη οντότητα, την κυριαρχία της οποίας αναγνωρίζει μόνον η Τουρκία. Ο Zack Space, τονίζει πως «η κατάσταση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη». Και προσθέτει ότι αν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του και κατέστησε την επίλυση του Κυπριακού ως την ύψιστη προτεραιότητα του, πραγματοποιώντας σειρά διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, διότι όπως ο ομογενής βουλευτής καταγγέλλει, η Άγκυρα δεν δίνει μεγάλη ελευθερία στην Τουρκοκυπριακή ηγεσία να διαπραγματευτεί με βάση το προσυμφωνημένο πλαίσιο.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι φιλέλληνες νομοθέτες που ανήκουν στην απαρτιζόμενη από 150 μέλη κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, ανήμερα της επετείου το Δίκτυο Δράσης Υπέρ της Κύπρου στην Αμερική, γνωστό ως CANA, από τα αρχικά των αντίστοιχων Αγγλικών λέξεων, πραγματοποίησε διαδήλωση έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όπου καταδίκασε στην εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και απαίτησε την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Στην διαδήλωση πήραν μέρος κυρίως Ελληνοκύπριοι από την περιοχή της Αμερικανικής πρωτεύουσας αλλά και από άλλα μέρη των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα. Η CANA χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζένιφ Λόπεζ να ακυρώσει σχέδια για επαγγελματική εμφάνιση σε ξενοδοχείο του Τουρκοκυπριακού τομέα, στα πλαίσια εκδηλώσεων σχετικών με την επέτειο της 20ης Ιουλίου.

Εξ άλλου, ηγέτες της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, CEH, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Andy Manatos και αξιωματούχων του διοικητικού συμβουλίου της όπως ο Philip Christopher, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, και ο Andrew Athens, Πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, UHAC, ήρθαν στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκαν με παράγοντες της Αμερικανικής κυβέρνησης που χειρίζονται τα θέματα Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες είχαν ημίωρες συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Phil Gordon, με την σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με αρμοδιότητα τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Elizabeth Sherwood Randall, με τον Πρόεδρο της Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Howard Berman, Δημοκρατικό από την Καλιφόρνια, και με τον Γερουσιαστή Robert Menendez, Δημοκρατικό από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι ο κύριος εισηγητής του Κυπριακού και θεμάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Γερουσιαστική Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Σε όλες τις επαφές αυτές προβλήθηκε το αίτημα για αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης ο Panikos Papanicolaou, Ύπατος Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Nikos Mouyiaris, Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ο George Tsunis και η Chrysa Tsakopoulos, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, ο Endy Zemenides, Πρόεδρος του λεγόμενου Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας, ο Zenon Christodoulou, Πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς του Νιού Τζέρσεϊ και ο Mike Manatos, Διευθυντής του CEH.

Ανακοινώσεις για την 36η επέτειο της Τουρκικής εισβολής εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι δύο μεγαλύτερες ομογενειακές οργανώσεις που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον, η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, ΑΗΙ.

Ο Ύπατος Πρόεδρος της AXEΠΑ Nicholas Karacostas, στην σχετική ανακοίνωσή του λέει πως η 20η Ιουλίου φέρνει στην θύμηση την θλιβερή ημέρα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος της Κύπρου. Κατά τον ομογενή ηγέτη, πρόκειται για «μια αφόρητη εξέλιξη, η οποία εκδηλώθηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ιδεωδών». Ο Nicholas Karacostas ζήτησε να μη ξεχαστούν οι αθώοι πολίτες που έχασαν την ζωή τους στην εισβολή και οι χιλιάδες άλλοι που παραμένουν αγνοούμενοι, περιλαμβανομένων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών, η διερεύνηση της εξαφάνισης των οποίων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ υπενθύμισε ότι η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Καταλήγοντας ζήτησε την επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία θα αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, Nick Larigakis, συνεχάρη τα Ελληνικής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και τους φιλέλληνες συναδέλφους τους που τήρησαν την επέτειο των τραγικών επεισοδίων της 20ης Ιουλίου 1974 με ομιλίες, άρθρα και ειδικές καταχωρήσεις στα πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Nick Larigakis επισήμανε ότι με τις σχετικές δηλώσεις τους οι βουλευτές αυτοί επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στην οποία, όπως είπε, πρέπει να καταλήξουν από μόνες τους οι δύο κοινότητες του νησιού, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Κατά τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, οι φιλέλληνες βουλευτές ορθώς αναφέρουν ότι η Άγκυρα πρέπει να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρου και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να την ενθαρρύνουν να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο