Την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καθώς και το κατά πόσον η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει την επίτευξη βασικών στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανέπτυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την εβδομάδα αυτή.
YouTube Preview Image

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής στο κτιριακό συγκρότημα της Ελληνικής Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κύριος Κουβέλης μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα από την Αθήνα το οποίο ανυπόμονα περίμεναν να ακούσουν οι Αμερικανοί Φιλέλληνες. Το μήνυμα είναι ότι η Ελληνική Οικονομία μπαίνει σε τροχιά σταθερότητας.

Κατά την έκφρασή του: «Ο λόγος της επίσκεψης είναι η συνάντηση της ομάδας που κάνει την διμερή οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, δηλαδή το forum στο οποίο συζητάμε ουσιαστικά την επίλυση όλων των θεμάτων που υπάρχουν για να προχωράει η οικονομική συνεργασία, να προχωράει το διμερές εμπόριο, το οποίο πρέπει να αυξηθεί, και να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Με την ευκαιρία αυτή, βέβαια, δεν θα περιοριστούμε μόνο στα αυστηρά θέματα οικονομικής συνεργασίας αλλά θα μπούμε και σε ενεργειακή συνεργασία, συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα αλλά και Joint Ventures ανάμεσα σε επιχειρηματίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό εντάσσεται μέσα στο συνολικό πλαίσιο δουλειάς που γίνετε από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία βρέθηκε η οικονομία μας. Εδώ πρέπει να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και σταθερότητας της δημοσιονομικής πλευράς της οικονομίας αλλά και ανάπτυξης παράλληλα με επενδύσεις. Αυτό ακριβώς εξυπηρετούν και αυτού του είδους οι επαφές που γίνονται και στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες, για να υπάρξει καταρχήν το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά σταθερότητας και από την άλλη πλευρά να προσελκύσουμε τις συνεργασίες για να πάμε σε μια εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που είναι και το μέτρο της επιτυχίας».

Λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί καιρός για να ξεπεραστεί πλήρως. Μέχρι τότε η ανησυχία ορισμένων κύκλων είναι ότι η κατάσταση θα μπορούσε δυνητικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Πόσο βάσιμη είναι η ανησυχία αυτή; Στο ερώτημα απάντησε ο κύριος Κουβέλης τόσο προς εμάς όσο και σε σχετική ομιλία που έκανε στο Κέντρο Γούντροου Γουϊλσον, μια γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.

Όπως είπε: «Κατ αρχήν θα σταθώ στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή το μέχρις ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος που αναφέρατε (της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης). Ήδη σήμερα υπάρχει μια σημαντική είδηση. Έχουμε μια ενδιάμεση έκθεση που έχει κάνει η τρόικα, η οποία παρακολουθεί την πορεία της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή ουσιαστικά αναφέρει ότι η πορεία της υλοποίησης των σχεδίων που έχει συμφωνήσει η ΕΕ, το ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι μια πορεία θετική, είναι μια πορεία που βρίσκεται μέσα στους στόχους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως για παράδειγμα στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη που λέει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήδη αρχίζουμε και έχουμε θετικά αποτελέσματα άρα αυτό είναι και ένα μέτρο για εμάς για να πούμε ότι η έξοδος από την κρίση είναι ορατή, είναι εφικτή και άρα δεν ματαιοπονούμε και οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο.

Πώς αυτό επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας; Αναφέρθηκα πριν στην ανάγκη για εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αυτό σημαίνει ένα άνοιγμα επιθετικό, με την φιλική έννοια, της ελληνικής οικονομίας προς όλο τον κόσμο αλλά σημαίνει επίσης και ένα άνοιγμα για συνεργασία και καλές σχέσεις και αποκατάσταση καλών σχέσεων με τις γύρω χώρες. Θυμίζω ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την διμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας και ακριβώς σε τέτοιες συνθήκες πρέπει κανείς να φροντίζει να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Νομίζω ότι μια χώρα που μέρα με την μέρα κερδίζει και ανατάσσει την αξιοπιστία της δεν έχει τίποτα να φοβηθεί παρά με το κεφάλι ψηλά να πηγαίνει για την διεκδίκηση και των εθνικών της συμφερόντων».

Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας σε καλές και σε άσχημες μέρες αναμένεται και πάλι να συμβάλει για να πετύχει πλήρως και κατά το δυνατόν γρηγορότερα η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας. Αναγνωρίζουν όλοι οι ομογενείς πως αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Ο κύριος Κουβέλης μίλησε με αγάπη για τους Έλληνες της Αμερικής και της διασποράς γενικότερα κι εκδήλωσε εκτίμηση για την βοήθεια που παρέχουν στην χώρα της καταγωγής τους.

Ο ΑΝΥΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ομογενείς εδώ και πολλούς μήνες έχουν δώσει το μήνυμα ότι είναι εκεί για να στηρίξουν την πατρίδα τους. Αυτό είναι σημαντικό σε ψυχολογικό επίπεδο. Όμως είναι σημαντικό και γιατί οι ομογενείς δεν είναι μόνο με την συνεισφορά τους στο άμεσο πρόβλημα αλλά κυρίως μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κάνει βήματα μπροστά και έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της πτώχευσης που συζητιόταν πριν από μερικούς μήνες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σκεφτείτε ότι μιλάμε για επτά εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι μεταφέρουν ένα θετικό μήνυμα απέναντι στην αρνητική διαφήμιση που έχει γίνει για την χώρα μας. Είναι άνθρωποι που μπορούν να κινητοποιήσουν την επιτυχημένη επιχειρηματική τους δραστηριότητα για να γίνουν συνεργασίες με την Ελλάδα και είναι και δική μας υποχρέωση να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους κοντά στην Ελλάδα, να προσεγγίσουμε κυρίως τα νέα παιδιά, τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, να ξυπνήσει μέσα τους πάλι αυτό το αίσθημα της Ελλάδας.

Θα πω ένα παράδειγμα μόνο: Η Ελλάδα φέτος φοβάται μια κάμψη στα τουριστικά μεγέθη. Αυτοί οι άνθρωποι θα κινητοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους και θα πουν ότι ξέρετε η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής, είναι μια χώρα που συμφέρει να πάει κανείς για διακοπές, γιατί ακριβώς στην Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλότερες λόγω της πτώσης του ευρώ κτλ. Μπορούν να βοηθήσουν πολύ ουσιαστικά την ελληνική οικονομία σε αυτή την φάση και κυρίως να μεταφέρουν την εικόνα μιας χώρας ευρωπαϊκής, που πηγαίνει με γρήγορα βήματα μπροστά και έχει μάθει από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του ΥΦΥΠΕΞ κυρίου Κουβέλη στην Αμερικανική πρωτεύουσα περιλαμβάνει συναντήσεις στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με παράγοντες που χειρίζονται οικονομικά, ενεργειακά και επιχειρηματικά θέματα καθώς επίσης και επαφές με ηγετικά στελέχη ομογενειακών οργανώσεων, όπως η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Κάντε ένα σχόλιο