Ο σύνδεσμος αποφοίτων ΣΣΑΣ αντιδρά με επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ σχετικα με το ενδεχόμενο κατάργησης της εκπαίδευσης αξιωματικών μη επιχειρησιακών ειδικοτήτων στις υπάρχουσες Στρατιωτικές Σχολές και στην  άντληση στελεχών γι΄ αυτές, από την «αγορά» με διαγωνισμό. Σε σχετική επιστολή που έστειλαν παλαιότερα προς τον ΥΕΘΑ τα μέλη του συνδέσμου δηλώνουν ότι τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Προφανώς υπονοείται (από τις υπάρχουσες πληροφορίες) η διακοπή λειτουργίας (κατάργηση) της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), της Σχολής δηλαδή που επί χρόνια τώρα παρέχει αρμονικά συνδυασμένη επιστημονική και στρατιωτική εκπαίδευση, για την κατάρτιση μονίμων Αξκών προς κάλυψη των αναγκών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ιατρούς, Κτηνιάτρους, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Οικονομικούς, Στρατολόγους και Δικαστικούς παλαιότερα.
Ως κύρια αιτία λήψεως μιας τέτοιας απόφασης, φέρεται να είναι η εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση/εξάλειψη του κόστους λειτουργίας της Σχολής αλλά και η επέκταση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας των Αξιωματικών.

Κε Υπουργέ,

Θα γνωρίζετε ασφαλώς πως, η Σ.Σ.Α.Σ. στο σύνολο των ειδικοτήτων της, απορροφά κάθε χρόνο, την «αφρόκρεμα» των φοιτητών/σπουδαστών, καθόσον οι βάσεις εισαγωγής στην εν λόγω Σχολή είναι μακράν οι υψηλότερες, από το σύνολο των λοιπών Πανεπιστημιακών Σχολών.

Επίσης η εκπαίδευση που παρέχεται στους μελλοντικούς Αξιωματικούς ειδικοτήτων εντός της Σχολής, είναι αέναη, άρτια και εναρμονισμένη με την εκπαίδευση των λοιπών Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΕΙ), ούτως ώστε να αποδοθούν με την ορκωμοσία τους, στελέχη ικανά να στελεχώσουν Μονάδες και Συγκροτήματα και να αφομοιωθούν άμεσα σε αυτά και τις απαιτήσεις τους.

Με την κατάργηση της Σχολής και την επικείμενη «πρόσληψη» επαγγελματιών Αξιωματικών αποδομούνται τα θεμέλια του ψυχισμού του Έλληνα Αξκού που παραδοσιακά χτίζονταν, πάνω στις αρχές που παραλάμβαναν οι νεότεροι από τους παλαιότερους εντός των Στρατιωτικών Σχολών/Ιδρυμάτων. Η λογική του επαγγελματία Αξιωματικού, ο οποίος φοράει τη στολή για βιοποριστικούς και μόνο λόγους καταργεί στην ουσία την παράδοση των προτύπων, η οποία ίσχυε παλαιόθεν, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με την έλλειψη της 4χρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης του Αξιωματικού, «μηδενίζεται» η ιστορική συνέχεια που ήταν ριζωμένη στον ψυχισμό του Έλληνα Αξιωματικού.

Οι νεοι Αξιωματικοί που θα «προσληφθούν» στο μέλλον ως τεχνοκράτες, θα έχουν μόνο γνωστική σχέση με το αντικείμενό τους, και δεν θα έχουν εκπαιδευθεί με γνώμονα την αντίληψη της θέσης-σχέσης τους, με το συνολικό πολιτισμικό-κοινωνικό οικοδόμημα, που είναι οι αρχές και οι αξίες, προϊόν των αγώνων των λαών γενικότερα, αλλά και του Ελληνικού λαού ειδικότερα, για δημοκρατία-ισότητα-δικαιοσύνη.

Κε Υπουργέ,

η προσφορά των στρατιωτικών σχολών δεν αποτιμάται σε μετρήσιμα οικονομικά μεγέθη. Η προσφορά τους είναι εθνική και γι’ αυτό πρέπει να τις αναβαθμίζουμε συνεχώς.Στη Στρατιωτική Σχολή σφυρηλατείται η πειθαρχία από την πρώτη στιγμή που εισέρχεται ένας νέος, και εμπεδώνεται κατά τη διάρκεια της τετραετούς, πενταετούς ή εξαετούς διαβίωσής του σ’ αυτή. Οι δύσκολες καθημερινές καταστάσεις συσπειρώνουν τους μαθητές. Άτομα ετερόκλητα, με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και ιδιοσυγκρασιακό υπόβαθρο συγκλίνουν αναγκαστικά για να μάθουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά στο βαθμό που απαιτεί η στρατιωτική αποστολή. Μαθαίνουν να διοικούν και να διοικούνται. Και αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται ο χρόνος της Σχολής. Δημιουργεί συνθήκες όπου αναπτύσσονται προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών που διατηρούνται ακόμα και όταν αυτά περάσουν στην εφεδρεία. Τα παραδείγματα αυτοθυσίας Αξιωματικών για χάρη συμπολεμιστών τους στα πεδία των μαχών που έχει καταγεγραμμένα η Ελληνική ιστορία, έχουν έρεισμα στον τρόπο σκέψης και στους δεσμούς που καλλιεργούνται μέσα στις Στρατιωτικές Σχολές.

Κε Υπουργέ,

το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από το κλείσιμο της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ δε θα είναι ουσιαστικό. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος όμως που θα έχει στα στελέχη, σε μια περίοδο που η απαξίωσή τους συνειδητοποιείται καθημερινά και που ο μέχρι πρότινος ισχνός μισθός τους αποσκελετώθηκε, θα είναι μεγάλη. Και να μη ξεχνάμε ότι το ισχυρότερο όπλο που είχε από καταβολής του ο Έλληνας και που τον έφερνε πάντα νικητή, ήταν η μεγάλη του ψυχή και το ηθικό του.

Θεωρείτε ότι σήμερα οι κίνδυνοι εξέλιπαν και ότι αυτά δε θα μας χρειαστούν;

Για τα θέματα της μείωσης όμως των πόρων, αυτά δύνανται να αντιμετωπισθούν με χρησιμοποίηση οικονομιών κλίμακας στο λειτουργικό κομμάτι της Σχολής (μείωση του αριθμού των εισακτέων στους απολύτως αναγκαίους, άνοιγμα της Σχολής σε περισσότερους αλλοδαπούς Μαθητές ξένων παραγωγικών Σχολών που φοιτούν στη Σχολή και αποζημιώνουν τη χώρα μας, καθολική έξοδος των μαθητών τα Σαββατοκύριακα κλπ), ενώ για το θέμα της αύξησης της πραγματικής υπηρεσίας ως Αξκού, εκτιμούμε πως αυτό επιλύεται αν τα χρόνια της Στρατιωτικής Σχολής (που έτσι κι αλλιώς αναγνωρίζονται υποχρεωτικά από τον Αξκό), προσμετρώνται μετά την λήξη της πραγματικής του υπηρεσίας.

Κε Υπουργέ,

μην επιτρέψετε να κατακρημνισθεί ένας από τους πιλώνες της άμυνας της πατρίδας μας! Το έμψυχο υλικό είναι το βασικότερο συστατικό της άμυνας της πατρίδας μας, και οι Στρατιωτικές σχολές είναι τα λίκνα που γαλουχούν Έλληνες

με υψηλό εθνικό φρόνημα,

με ακμαιότατο ηθικό,

με απαράμιλλο αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Σ.Α.Σ.

Ένα σχόλιο στο “Αντιδρούν οι απόφοιτοι των ΣΣΑΣ στην πρόσληψη στρατιωτικών ιατρών, ψυχολόγων κλπ μέσω διαγωνισμού”
  1. Ο/ΗΝαούμ Αντώνης λέει:

    Κύριοι
    Στην ιστορία της σχολής και άλλοτε είχαν εισηγηθεί (1935)και επιτύχει το κλέισιμό της. Η ιστορική όμως αναγκαιότητα επέβαλε την επαναλειτουργία της. Ο στρατιωτικοί προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και άριστα στα καθήκοντα τους, οποτεδήποτε χρειαστεί (εύχομαι να μη χρειαστεί ΠΟΤΕ!!!). Το πνεύμα, η φιλοσοφία, οι αξίες από τις οποίες πρέπει να διακατέχεται ο σύγχρονος αξιωματικός σωμάτων, απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή στις εκάστοτε διαμορφούμενες και συχνά ευμετάβλητες διεθνείς (και μη) πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές συνθήκες ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην αποστολή του. Πως είναι δυνατόν ένας γιατρός για παράδειγμα που θα τελειώσει την ιατρική στα 25 -κατά μέσο όρο- χρόνια του με μια ολιγόμηνη στρατιωτική εκπαίδευση (αλήθεια πόσων μηνών; 9;΄12; 18;…) να αποδεχθεί και να αφομοιωθεί στην στρατιωτική ζωή, όπως ένας νέος 18 χρόνων που εισάγεται στη ΣΣΑΣ! Ο ομήλικος τους ανθυπίατρος, που θα αποφοιτήσει από τη ΣΣΑΣ, είναι άριστα στρατιωτικά εκπαιδευμένος (έχει περάσει 3 Ποσείδια και την εκπαίδευση στη σχολή) και είναι πανέτοιμος να στελεχώσει τις στρατιωτικές μονάδες, και ανταπεξέλθει σε δύσκολες κατάστασεις, που συχνά οι διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας μας ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ (π.χ Αφγανιστάν, ναυτικές περιπολίες Σομαλία, κλπ..), αλλά και να μπορούν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (όποτε χρειαστεί) συμμετέχοντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ένα βασικό κριτήριο της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στο καθήκον, αυτά τα αποκτάς με συνεχή εκπαίδευση και “σμιλεύεσαι” άπό μικρός και όχι στα 25 – 26 χρόνια σου, ούτε είναι δυνατόν 6 χρόνια στρατιωτικοποίησης να συγκριθούν με κάποιους λίγους μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης. Το στέλεχος στρατ. γιατρός δεν είναι και ούτε συγκρίνεται με τον οπλίτη ή τον ΔΕΑ γιατρό, κλπ. Στην ιστορία της Σχολής διαβάζουμε: ” Οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις ιδιαίτερα από το 1912 και μετέπειτα, έκαναν όλο και επιτακτικότερη την ανάγκη για μονιμότερη λύση στο πρόβλημα στελέχωσης του Ελληνικού Στρατού με Αξιωματικούς του Υγειονομικού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στελέχωση πραγματοποιείτο κατόπιν διαγωνισμού ανάμεσα στους πτυχιούχους ιατρούς των Πανεπιστημίων. Αυτή η λύση είχε πολλά μειονεκτήματα, με κυριότερο τα μεγάλα προβλήματα προσαρμογής των νέων ιατρών στο στρατιωτικό περιβάλλον. Προσωρινή λύση δόθηκε με την αποστολή νέων, απόφοιτων γυμνασίων, στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή της Λυών της Γαλλίας, αλλά και πάλι εντοπίστηκαν προβλήματα, όπως το μεγάλο ύψος δαπανών για τις σπουδές και η διαφορετική νοοτροπία εκπαιδεύσεως στο Γαλλικό στρατό..” Γιατί δεν μαθαίνουμε από την ιστορία;;;;;;;;
    Άλλωστε είπαμε να κάνουμε οικονομία, να περιορίσουμε τις δαπάνες, αλλά όχι και να ξεπουλήσουμε τα πάντα και να βάλουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ακεραιότητα και αξιοπρέπεια!! Άλλωστε υπάρχουν περιθώρια να εξοικονηθούν χρήματα από αλλού (δεν θέλω να εξειδικεύσω….προς το παρόν….)

  2.  
Κάντε ένα σχόλιο