Οι ΗΠΑ και τα ΗΕ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την ανταλλαγή πυροβολισμών την Τρίτη μεταξύ στρατιωτών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες και ένας Ισραηλινός. Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ (P.J Crowley) και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ (Βιτάλι Τσούρκιν) προέτρεψαν τις δύο πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Οι συγκρούσεις της Τρίτης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι το πιο σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή μετά τον πόλεμο των 30 ημερών το 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Λιβανέζικης εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεσμπολάχ.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν στην συνοριακή πόλη Ανταϊσέχ σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Αλ Ακμπάρ, ενώ τραυμάτισαν αρκετούς ακόμα πολίτες.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι Λιβανέζοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν ανώτερο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο και τραυμάτισαν σοβαρά άλλον ένα.

Οι συμπλοκές σταμάτησαν μετά από μερικές ώρες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συνθήκης που επέβαλλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και είχε σημάνει τη λήξη του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 2006.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο