Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής Τζορτζ Μίτσελ ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους παλαιστίνιους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, πριν από την συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, ο κος Νετανιάχου παρότρυνε την έναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας ξεκινήσουμε επί τέλους».

Ο κος Μίτσελ, από την πλευρά του, τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ισραηλινή ηγεσία, όπως επίσης και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στην Ουάσινγκτον, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την συνάντηση του κου Μίτσελ με τον κο Νετανιάχου καλή και παραγωγική.

Την Τρίτη, ο Τζορτζ Μίτσελ δεν κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο Αμπάς να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ. Ο παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε να υπάρξει πρώτα συμφωνία στα θέματα και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Οι παλαιστίνιοι απαιτούν επίσης «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ σε εδάφη στα οποία οι ίδιοι θέλουν να ιδρύσουν μελλοντικά ανεξάρτητο κράτος.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο