Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής Τζορτζ Μίτσελ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μία ακόμη προσπάθεια για την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι οι απευθείας συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς κανένα όρο.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να υπάρξει συμφωνία στην δομή, τα θέματα και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Επίσης οι παλαιστίνιοι απαιτούν να «παγώσει» η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζέι Κράουλι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές του Κουαρτέτου για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή μπορεί να εκδώσουν αργότερα σήμερα ανακοίνωση ζητώντας από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες. Το Κουαρτέτο απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και τα Ηνωμένων Έθνη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μιτσελ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των παλαιστινίων για την επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπαρμεντ δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μίτσελ είχε τρίωρες σοβαρές και θετικές συνομιλίες με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα ωστόσο έφυγε χωρίς την συγκατάθεση των παλαιστινίων για έναρξη συνομιλιών, λόγω των, όπως είπε, «δυσκολιών και εμποδίων» που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει οι απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ξαναρχίσουν τον Σεπτέμβριο.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο