Οι τελικές προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή για την έναρξη της πρώτης δίκης εγκλημάτων πολέμου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Ο Καναδός πολίτης Ομάρ Χαντρ, ο νεαρότερος κρατούμενος στις Φυλακές του Γκουαντάναμο, είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν το 2002 όταν ήταν 15 χρονών.

Ο Χαντρ, 23 ετών σήμερα, κατηγορείται για ρίψη χειροβομβίδας που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αμερικανός στρατιώτης Κρίστοφερ Σπιρ, από το Αλμπουρκέρκι του Νέου Μεξικού. Ο Χαντρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης αν καταδικαστεί. Ανάμεσα στις κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι δολοφονία, συνομωσία και κατασκοπεία. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Εξ άλλου ξέχωρο στρατοδικείο αρχίζει σήμερα Δευτέρα την ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης του Ιμπραχίμ Αχμέτ Μαχμούντ Αλ-Κουόσι από το Σουδάν ο οποίος τον περασμένο μήνα παραδέχτηκε την ενοχή του και στις δύο κατηγορίες που τον βαραίνουν, για συνομωσία και για παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αλ-Κουόσι, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κράτηση, κατηγορείται ότι είχε διατελέσει λογιστής, διαχειριστής πληρωμών, υπεύθυνος για ανεφοδιασμούς και μάγειρας της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, στην δεκαετία 1990. Λέγεται επίσης ότι αργότερα προήχθη σε σωματοφύλακα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο