Δημοσκόπηση σε έξι αραβικές χώρες δείχνει ότι η αισιοδοξία για την πολιτική των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο έχει πέσει κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο και ταυτόχρονα η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έχει υποστεί σημαντική πτώση.

Το Αραβικό Κέντρο Δημοσκοπήσεων δημοσίευσε την Πέμπτη τα στοιχεία της έρευνας του 2010 από την οποία προκύπτει ότι το 63% των αράβων είναι απογοητευμένοι από την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και μόλις το 15% είναι αισιόδοξοι. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2009 το 51% ήταν αισιόδοξοι για τις θέσεις των ΗΠΑ.

Στην ερώτηση για τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι προτεραιότητα η προσέγγιση με τον Μουσουλμανικό Κόσμο, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνουν απογοητευμένοι από τις ενέργειες του ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 23%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%. Επίσης το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν θα είναι θετική εξέλιξη για την Μέση Ανατολή ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν μόλις 29%.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο