Η αστυνομία στο Ισραήλ λέει ότι παλαιστίνιοι κάτοικοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς μετά από συμπλοκή που είχαν με εβραίους κατοίκους.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε τις συμπλοκές στην γειτονιά Σιλουάν. Κάτοικοι αναφέρουν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εβραίοι έποικοι πλησίασαν ένα μουσουλμανικό τέμενος. Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ανέφερε ότι οι εβραίοι έποικοι κατευθύνονταν προς μια πηγή.

Τα επεισόδια στην Σιλουάν έχουν ενταθεί εξαιτίας σχεδίου της ισραηλινής κυβέρνησης που προβλέπει την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών που έχουν χτιστεί παράνομα στην περιοχή.

Οι συμπλοκές συνέβησαν ενώ οι ισραηλινοί και οι παλαιστίνιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Από το γραφείο του ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η επιλογή για την σύσταση διαπραγματευτικής ομάδας που θα τον συνοδεύσει στις συνομιλίες.

Αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής είπε στη ΦτΑ ότι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, και όχι η προθυμία τους, έφερε ισραηλινούς και παλαιστινίους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι προσδοκίες για τις συνομιλίες θα πρέπει να είναι μειωμένες. Ο Αβιγκνόρ Λίμπερμαν τόνισε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ «διαφορετικοί στις απόψεις και τις προσεγγίσεις τους».

VOA.

Κάντε ένα σχόλιο