Η Φ/Γ ‘ΑΔΡΙΑΣ’ απέπλευσε την 26η Αυγούστου από τον Ναύσταθμο της Σούδας με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σομαλίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση ‘ΑΤΑΛΑΝΤΑ’ αντικαθιστώντας τη Φ/Γ ‘ΕΛΛΗ’. Την πενταετία 2000 – 2004 καταγράφησαν διεθνώς 350 – 450 περιστατικά πειρατείας.  Η δραστηριότητα αυτή μειώθηκε κατά 50% μεταξύ 2005 – 2007, όμως το ήμισυ των περιστατικών πειρατείας, καταγράφηκε στα ανοιχτά της Νιγηρίας και της Σομαλίας. Το 2008 παρατηρήθηκε εξαιρετική αύξηση των περιστατικών πειρατείας (το 40% των 293 επιθέσεων παγκοσμίως αφορούσε πλοία στα ανοιχτά της Σομαλίας) με καταλήψεις 42 πλοίων σε 111 επιθέσεις.  Τα λύτρα που καταβλήθηκαν ανήλθαν σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 και ως αποτέλεσμα της παρουσίας ναυτικής πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή, τα περιστατικά πειρατείας αν και αυξήθηκαν εκ νέου, μειώθηκαν σημαντικά οι καταλήψεις πλοίων. Από την έναρξη των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 464 πειρατές, εκ των οποίων 229 αφοπλίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι παραδόθηκαν σε δικαστικές αρχές. Επίσης, 10 πειρατές έχασαν τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από την ΕΕ, η διεξαγωγή της επιχείρησης ATALANTA, η οποία αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση υπό την αιγίδα της ΕΕ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις 1846 και 1851 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Η επιχείρηση αρχικά σχεδιάστηκε για ένα έτος (Δεκέμβριος 2008 – Δεκέμβριος 2009) και έχει ήδη ανανεωθεί για ένα ακόμα (Δεκέμβριος 2009 – Δεκέμβριος 2010).  Αποστολή της επιχειρήσεως ATALANTA είναι:

α. Η συνοδεία και η προστασία των φορτίων των πλοίων μεταφοράς της επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, προς τη Σομαλία.

β. Η προστασία «ευάλωτων εμπορικών πλοίων υψηλής επικινδυνότητας», από την πειρατική απειλή.

γ.  Η αποτροπή και η καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας.

Η επιχείρηση διεξάγεται από μια ναυτική δύναμη (“EU NAVFOR”) 10 – 13 πλοίων από διάφορες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με την αντίστοιχη σχετική εσωτερική νομοθεσία κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ. Ως Επιχειρησιακό Στρατηγείο επιλέχθηκε το Βρετανικό στρατηγείο του Νόρθγουντ, ενώ έχει εγκατασταθεί βάση Διοικητικής Μερίμνης στο Τζιμπουτί, με σκοπό τη μέγιστη εκμετάλλευση των εκεί υφιστάμενων υποδομών. Η χώρα μας συμμετέχει στην επιχείρηση διαδοχικά με τις Φρεγάτες “ΨΑΡΑ”, “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ”, “ΑΔΡΙΑΣ”, “ΣΑΛΑΜΙΣ”, “ΕΛΛΗ”, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 αναλάβαμε την Τακτική Διοίκηση της επιχείρησης.

Η Ελληνική Διοίκηση απέσπασε τα συγχαρητήρια και τα εύσημα, όχι μόνο του Ύπατου Αρμοστή της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Javier SOLANA, αλλά και των διεθνών ΜΜΕ. Η επιτυχία αυτή, που είχε παγκόσμιο αντίκτυπο, ενίσχυσε όχι μόνο το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας, προσδίδοντάς της αξιοπιστία και σημαντικό ειδικό βάρος, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Τέλος μέσω αυτής της επιχείρησης αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο για μια ακόμα φορά, η επιχειρησιακή ικανότητα και η ετοιμότητα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, να ανταποκριθεί επιτυχώς σε οποιοδήποτε αποστολή, όσο δύσκολη, ή σύνθετη και να είναι και σε οποιαδήποτε θάλασσα.

ΠΗΓΗ:ΓΕΕΘΑ

Η Φ/Γ ‘ΑΔΡΙΑΣ’ απέπλευσε την 26η Αυγούστου από τον Ναύσταθμο της Σούδας με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σομαλίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση ‘ΑΤΑΛΑΝΤΑ’ αντικαθιστώντας τη Φ/Γ ‘ΕΛΛΗ’.
Κάντε ένα σχόλιο