Ο διοικητής του αμερικανικού πεζοναυτικού σώματος λέει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να μεταβιβαστεί η ευθύνη για τον χειρισμό όλων των θεμάτων ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις, στις κρίσιμες νότιες επαρχίες της χώρας.

Ο Στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεη δήλωσε ότι οι ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν πιθανότατα θα μεταβιβάσουν την εκτέλεση μάχιμων επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις το 2011. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μάλλον θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις Πεζοναυτών εναντίον ενόπλων ομάδων στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ, από όπου ξεκίνησε το κίνημα των Ταλιμπάν.

Ο Στρατηγός Κονγουέι τόνισε ότι η διακήρυξη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα αρχίσουν να μειώνονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011 έχει αναπτερώσει το ηθικό των Ταλιμπάν. Αλλά ο Στρατηγός σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν θα βρεθούν προ εκπλήξεως το ερχόμενο καλοκαίρι όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε μεγάλο ποσοστό.

Οι τελευταίοι 30 χιλιάδες στρατιώτες που θα προστεθούν στις αμερικανές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μετά από εντολή του Προέδρου Ομπάμα, αναμένεται να αφιχθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα στις 98 χιλιάδες.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο