Τραγωδία στην Πολεμική αεροπορία. Δυο αεροσκάφοι τύπου F – 16 συγκρούστηκαν στον αέρα την ώρα που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση, με αποτέλεσμα να καταπέσουν και να συντριβούν νότια της Ιεράπετρας, κοντά στη νήσο Χρυσή. Τα δυο αεροσκάφη ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο συμμετείχαν σε άσκηση τεσσάρων εναντίον δυο και το ατύχημα έγινε σε υψος 7.000 ποδών.

Νεκρός είναι ο Σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας 33 ετών παντρεμένος
-Βαριά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης 35 ετών και πατέρας ενός κοριτσιού
-Ενώ με κατάγματα στα πόδια νοσηλεύεται ο εκπαιδευόμενος Ανθυποσμηναγός Παύλος Βοτζάκης 25 ετών.

-Σύμφωνα με πληροφορίες δυο 4άδες μαχητικών είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, η κάθε μια θα εκτελούσε διαφορετικά σενάρια εναέριας μάχης.
-Τα δυο μαχητικά κλήθηκαν στον αέρα, ως σχηματισμός, ν’ αναχαιτίσουν μια τετράδα εχθρικών υποτίθεται αεροσκαφών.
-Με σύνθετους ελιγμούς και υψηλές ταχύτητες που κόβουν την ανάσα, τα δυο f 16 block 52 plus κινήθηκαν ακόμη πιο νότια, πάνω από το νησί Χρυσή, κάτω από αδιευκρίνιστες έως στιγμής συνθήκες συγκρούστηκαν στον αέρα και οι χειριστές του διθέσιου μαχητικού πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασόμενα καθίσματα.
Στην πολεμική αεροπορία σήμανε συναγερμός, το ίδιο και στην 340 Μοίρα που άνηκαν τα’ αεροσκάφη και οι χειριστές.
Η τραγική ειρωνεία

-Τραγική ειρωνεία, πριν από 4 χρόνια η 340 Μοίρα θρήνησε ακόμη έναν πιλότο της τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη.
-Στην χώρα μας είναι η δεύτερη φορά που συγκρούονται μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα, η πρώτη είχε γίνει στις 26 Νοεμβρίου του 1992, τότε είχαν συγκρουστεί ένα Mirage 2000 μ’ ένα f-16.

-Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διαφανούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση των αεροσκαφών η οποία είχε ως κατάληξη τον τραγικό χαμό ενός πιλότου και τον τραυματισμό ακόμη δυο.

Αμέσως ξεκίνησε εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης με πλωτά και εναέρια μέσα και λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν σώοι οι πιλότοι του διθέσιου αεροπλάνου. Οι δυο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς του ενός η κατάσταση κρίθηκε αρκετά σοβαρή καθώς υπέστη εσωτερική αιμορραγία από διάτρηση του πνεύμονος, ενώ ο δεύτερος φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα. Μετά τη σταθεροποίηση της καταστασής του ο σοβαρότερα τραυματισμένος πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Δυστυχώς μετά από λίγες ώρες εντοπίστηκε νεκρός ο τρίτος πιλότος του μονοθέσιου πολεμικού αεροσκάφους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε: «Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του».

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για τον θάνατο του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και τον τραυματισμό άλλων δύο, στο σημερινό αεροπορικό δυστύχημα:

«Είναι βαθειά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζω στην οικογένειά του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά τους, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση».

Ο Ε. Βενιζέλος στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο έφτασε με C-130 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Βενιζέλος προεδρεύει σε σύσκεψη με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ όπου ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας των πιλότων -του διθέσιου F16 που συγκρούστηκε στον αέρα με μονοθέσιο πολεμικό- παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη.
Αντιδράσεις

«Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του πιλότου τις Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα. Βεβαίως, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας. Επίσης, εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα. Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις. Τέλος, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους δυο πιλότους τις Πολεμικής μας Αεροπορίας, οι οποίοι τραυματίστηκαν», επισήμανε η ΝΔ.

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το νεκρό πιλότο, την ελπίδα και την ευχή για την ανάρρωση των δύο τραυματισμένων χειριστών. Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα», δήλωσε το ΚΚΕ.

O Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης σε μήνυμά του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηρωικού χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας και τονίζει πως: «ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος».

Του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ ανακοίνωσε: «Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου που έχασε τη ζωή του μετά τη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16, και την ευχή μας για ταχεία ανάρρωση των άλλων δύο τραυματισμένων πιλότων. Θεωρούμε αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών»

YouTube Preview Image

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ/ΜΠΕ ΕΡΤ NewsIt

Κάντε ένα σχόλιο