Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τεθεί υπόλογο για την αποτυχία του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, αν συνεχίσει να διευρύνει τους οικισμούς στην Δυτική Όχθη.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον Παλαιστινιακό λαό , ο κ. Αμπάς προειδοποίησε ότι οι επερχόμενες συνομιλίες θα καταρρεύσουν αν η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει να χτίζει οικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε μετά το 1967.

Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, ΤΟ Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο επέβαλλε μερικό πάγωμα στην εποικιστική του δραστηριότητα προκειμένου να ενισχυθούν οι προσδοκίες για συνομιλίες. Ωστόσο η παλαιστινιακή πλευρά απέρριψε τον περιορισμό επειδή δεν σταματούσε όλες τις κατασκευές στη Δυτική Όχθη και εξαιρούσε περιοχές που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ το 1967, κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν διεθνώς.

Ο κ. Αμπάς και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, θα πραγματοποιήσουν απ’ ευθείας συνομιλίες την Πέμπτη, εδώ στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες συνομιλίες τους από το 2008.

Την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης του να ξαναρχίσει τις εποικιστικές της δραστηριότητες μετά τις 26 Σεπτεμβρίου όταν εκπνεύσει το μορατόριουμ μερικού παγώματος των οικισμών.

Κάντε ένα σχόλιο