Καθώς πλησιάζουμε στην ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα υποστήριξης προς την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου η οποία καταστράφηκε από τους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου, που κατέρρευσαν όταν οι τρομοκράτες συνέτριψαν πάνω τους τα αεροπλάνα που είχαν απαγάγει την μέρα εκείνη.

YouTube Preview Image

Ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης George Pataki, που αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις είχε επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν για να διακηρύξει, στεκούμενος πάνω στα συντρίμμια των δίδυμων πύργων, ότι η πόλη θα ξαναχτίσει τον Ελληνορθόδοξο ναό στην αρχική του θέση, επέστρεψε τώρα στον ίδιο χώρο από όπου και απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προκειμένου να υλοποιηθεί η υπόσχεση της μεγαλούπολης για την ανέγερση ενός καινούργιου Αγίου Νικολάου. Ο άλλοτε κυβερνήτης παρατήρησε ότι γύρω του έχουν αρχίσει να ανεγείρονται κτίσματα κάθε λογής, περιλαμβανομένου και ενός μνημείου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά, όπως είπε, λείπει από τα σχέδια η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Καταλήγοντας τόνισε πως ο ελληνορθόδοξος ναός πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί στα σχέδια αυτά και να πάρει ξανά την θέση του στο οικόπεδο της Liberty Street αριθμός 130 το συντομότερο δυνατόν.

Με παρόμοιο πνεύμα μίλησαν στην ίδια συνέντευξη τύπου στο Σημείο Μηδέν ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο οποίος συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην τρέχουσα περιοδεία του, και ο υποψήφιος βουλευτής της 1ης Εκλογικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης George Demos. Μάλιστα ο κύριος Demos παρότρυνε τον νυν κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να ενεργήσει για να ξαναχτιστεί ο ελληνορθόδοξος ναός, με την ίδια αποφασιστικότητα με την οποία ενήργησε υποστηρίζοντας τα σχέδια για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους δύο τετράγωνα πέρα από το Σημείο Μηδέν. Και πρόσθεσε ότι το γραφείο του έχει απευθύνει ανοιχτή επιστολή και προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την οποία ζητά την υποστήριξή του στο θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος εξέφρασε βαθειά εκτίμηση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε την Δευτέρα ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης George Pataki να εξετάσει σε συνέντευξη τύπου της ανησυχίες της ελληνορθόδοξης κοινότητας τόσο στην μεγαλούπολη στην οποία εδρεύει η Αρχιεπισκοπή όσο και στην υπόλοιπη Αμερική σε σχέση με το θέμα της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πως ο τέως κυβερνήτης είχε εκδηλώσει την προσήλωσή του στον στόχο αυτό αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το γεγονός ότι επαναδηλώνει τις ίδιες θέσεις τώρα δείχνει, όπως είπε ο Σεβασμιότατος, ότι είναι άνθρωπος που τηρεί τα λόγια του, κάτι το οποίο «μας συγκινεί και μας ενθαρρύνει».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η πόλη της Νέας Υόρκης και το Αμερικανικό έθνος υπέστησαν μια τρομοκρατική επίθεση δίχως προηγούμενο, που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο σχεδόν 3.000ων αθώων ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους ήτανε μέλη της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, και μας έκανε αυτόπτες μάρτυρες της αδιανόητης μέχρι τότε κατάρρευσης των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Στην συνέχεια, η Αρχιεπισκοπική ανακοίνωση αναφέρει: «Όταν κατέρρευσε ο δεύτερος από τους δίδυμους πύργους, τα συντρίμμια του καταπλάκωσαν τον ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονταν δίπλα του κι εξαφάνισαν κάθε ίχνος της εκκλησίας αυτής, που ήταν και ο μοναδικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε εκείνη την ημέρα. Είχε ανεγερθεί το 1916 από ομάδα Ελλήνων μεταναστών εξυπηρετώντας έκτοτε τις πνευματικές ανάγκες τις δικές τους και των απογόνων τους αλλά χρησιμεύοντας σαν ιερός τόπος στον οποίο πέρναγαν άτομα κάθε εθνικότητος και θρησκεύματος για να ανάψουν ένα κερί και να κάνουν μια σύντομη προσευχή».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι ιερατικές αρχές του ναού του Αγίου Νικολάου είναι απόλυτα προσηλωμένες στον στόχο της ανοικοδόμησης της εκκλησίας στην οδό Λίμπερτι αριθμός 130, ευθυγραμμιζόμενες με την αρχική συμφωνία με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, περιλαμβανομένης της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης, υπό την δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το Σημείο Μηδέν. Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα έχει ευρύτερο ρόλο όχι μόνον ως τόπος λατρείας και προσευχής αλλά και ως μνημείο για τους 3.000 αθώους ανθρώπους από όλα τα θρησκεύματα που έχασαν την ζωή τους στις 11 του Σεπτέμβρη, 2001.

Γιώργος Μπίστης (VOA)

Κάντε ένα σχόλιο