Η απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη έχει προκαλέσει την διεθνή καταδίκη, καθώς και κύμα διπλωματικών προσπαθειών για την διάσωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Κράουλι, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν παρέτεινε το 10μηνο μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας. Ο κ. Κράουλι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζορτζ Μίτσελ, θα επιστρέψει στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για επείγουσες συνομιλίες επί του «διλλήματος», όπως το χαρακτήρισε, που προέκυψε από την εκπνοή του μορατόριουμ.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον κάλεσε όπως και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γαλλική πρωτεύουσα τον άλλο μήνα. Ο κύριος Σαρκοζί ζήτησε να δοθεί τέλος στην εποικιστική δραστηριότητα, ενώ το ίδιο έκαναν ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, η ΕΕ και η Βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν εσπευσμένες αποφάσεις για το αν θα συνεχίσει ή θα αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Κάντε ένα σχόλιο