Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας του Αφγανιστάν έχουν «αξιόλογα και ικανά» σχέδια για να διατηρήσουν την ασφάλεια το Σάββατο κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών.

Ο κύριος Γκέιτς έκανε το παραπάνω σχόλιο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την επανάληψη από τους Ταλεμπάν των απειλών για βιαιότητες κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας και εκκλήσεις προς τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Περισσότεροι από 250 χιλιάδες Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από διεθνή δύναμη ασφάλειας, θα παραταχθούν για να προστατέψουν τα εκλογικά κέντρα.

Περίπου 2.500 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 249 βουλευτικές θέσεις του κοινοβουλίου. Εκλογικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σχεδόν το 15% από τα 6.000 εκλογικά κέντρα δεν θα ανοίξουν εξαιτίας ελλιπών μέτρων ασφάλειας.

Οι αντάρτες έχουν ήδη σκοτώσει τουλάχιστον τρεις υποψήφιους και αρκετούς εργαζόμενους σε πολιτικές εκστρατείες.

Την Πέμπτη, τρεις άνδρες των Νατοϊκών δυνάμεων σκοτώθηκαν από επιθέσεις ανταρτών και εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο νότιο Αφγανιστάν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο