Μετά την Νέα Υόρκη όπου μίλησε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ήρθε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για τριήμερη επίσκεψη.

YouTube Preview Image

Την ξεκίνησε με βαρυσήμαντη ομιλία στο Ινστιτούτο Μπρούκινς, που είναι μια από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψεις της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέθεσε με ειλικρίνεια το πρόβλημα της Κύπρου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια για την επίλυσή του.

Υπενθύμισε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε κυρίως από ενέργειες των τριών εγγυητριών χωρών της Κύπρου, ιδιαίτερα από το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας κατά του Μακαρίου το καλοκαίρι του 1974,  που έδωσε αφορμή στην Άγκυρα να επέμβει, και στην μετέπειτα Τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος του νησιού.

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Ευτυχώς για τον Ελληνικό λαό, η εγκληματική ενέργεια της χούντας οδήγησε στην κατάρρευσή της και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην γενέτειρα της. Το αποτέλεσμα

αυτό ήταν ένα μικρό βάλσαμο μετά την μεγάλη τραγωδία που υπέστη η Κύπρος.  Όπως είπε ο Μακάριος, χαιρόμαστε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά η Κύπρος κατέβαλε μεγάλο τίμημα γι αυτήν».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αν και δεν αγνοεί τα διδάγματα του παρελθόντος εν τούτοις έχει έκδηλα στραμμένη την προσοχή του στο μέλλον.

Πρόεδρος Χριστόφιας:  «Είμαι έτοιμος για διακανονισμό του Κυπριακού. Δεν επεδίωξα την προεδρεία για την καρέκλα.  Την επεδίωξα για να λύσω το πρόβλημα. Γι μένα αυτό είναι στόχος μιας ολόκληρης ζωής, όπως και το χτίσιμο μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Θέλω οι φτωχοί να ζουν καλύτερα και ο πλούτος να κατανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο, αν καταστεί δυνατόν να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο σύστημα στην χώρα μας».

Ποιο όμως είναι το όραμά του Προέδρου Χριστόφια για την Κύπρο;

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Το όραμά μου είναι η επανένωση του νησιού και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Οι πολιτικές εμπειρίες μου με δίδαξαν να είμαι φίλος κι υποστηρικτής των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων.  Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγωνίστηκαν μαζί στην δεκαετία 1940, ως μέλη τάγματος της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας εναντίον του Ναζισμού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι έχει τα πιο αγνά αισθήματα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του.

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Αγαπώ τους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι απλώς λόγια αυτά. Μεγάλωσα σε χωριό που περιστοιχίζονταν από Τουρκοκυπριακά χωριά. Ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος και συχνά συνεργάζονταν με Τουρκοκύπριους.  Έζησα μαζί τους για χρόνια πολλά. Οι Ελληνοκύπριοι, σαν πιο εύπορη και πιο ισχυρή κοινότητα ενθαρρύνουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να συνεργαστούν για να λυθεί το Κυπριακό».

Λόγω ακριβώς των καλών προθέσεων που έχει για τους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος Χριστόφιας νοιώθει ιδιαίτερη απογοήτευση όταν προτάσεις του, που πιστεύει ότι είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, προσκρούουν στην αντίθεση της νέας Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας.

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Πρότεινα να συνδέσουμε τις συζητήσεις για το θέμα των περιουσιών με εκείνες για το εδαφικό. Πρέπει να συμφωνηθεί ποια ακριβώς θα είναι η υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση έκταση και ποια η υπό Τουρκοκυπριακή.  Αυτό έχει σημασία γιατί αν η έκταση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αποφασιστεί να είναι μεγαλύτερη εκείνης που προέβλεπε το Σχέδιο Αννάν, τότε μεγάλη πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων προσφύγων θα μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους που θα πέφτουν μέσα στην περιοχή αυτή. Σε τέτοια περίπτωση μια μειοψηφία προσφύγων θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ζήσει στον Τουρκοκυπριακό τομέα ή όχι. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και να ζητήσουν αποζημίωση για τις περιουσίες που αφήνουν στην άλλη πλευρά».

Όμως η πρόταση αυτή του Προέδρου Χριστόφια απορρίφτηκε όπως δεν έγιναν δεκτές και  μερικές άλλες που έκανε.

Πρόεδρος Χριστόφιας: Πρότεινα επίσης να διευθετήσουμε το πρόβλημα των εποίκων. Από το 1974 έρχονται από την Τουρκία δεκάδες χιλιάδες έποικοι που ίσως να διπλασίασαν τον αριθμό των κατοίκων στον Τουρκοκυπριακό τομέα. Οι δύο αυτές ομάδες είναι ανομοιογενείς.  Όπως και εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν είμαστε ακριβώς ίδιοι με τους Έλληνες από την Ελλάδα.  Έχουμε φυσικά πολλά κοινά, καταγωγή, θρησκεία, πολιτιστικές παραδόσεις αλλά και ιδιαιτερότητες ως Κύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι επίσης έχουν πολλά κοινά, ήθη, έθιμα, ψυχολογία και τον νόστο της επανένωσης τους στο νησί που και για τους δύο είναι πατρίδα. Ατυχώς όμως την πρότασή μου αυτή την απέρριψαν η Τουρκική ηγεσία και ο κύριος Έρογλου.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας λέει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Τουρκοκύπριους με στόχο την επανένωση του νησιού.

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Θέλουμε να καταργηθεί κάθε διαχωριστική γραμμή.  Θέλουμε μια ελεύθερη Κύπρο δίχως χωρίσματα, μια ελεύθερη Κύπρο για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους».

Παράγοντες του Ινστιτούτου Μπρούκινς και άλλοι προσκεκλημένοι στην ομιλία του Κυπρίου ηγέτη έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ειλικρίνεια του Προέδρου Χριστόφια και την αποφασιστικότητά του να λύση το Κυπριακό προς όφελος όλων των πολιτών του νησιού.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο