Η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι συνεχάρη την Τουρκία για την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζοντας τες βήμα προς τα εμπρός, αλλά προειδοποίησε ότι μόνο η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε βιώσιμες δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα.

«Ο λαός της Τουρκίας ξεκαθάρισε την επιθυμία του», επεσήμανε σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστής Benjamin Cardin και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε πραγματικές βελτιώσεις της ζωής του λαού, συμπεριλαμβανομένων και των καταπιεσμένων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων» της Τουρκίας. «Η εφαρμογή των εγκεκριμένων απ’ τους ψηφοφόρους συνταγματικών τροπολογιών και άλλων εξαιρετικά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν τη Τουρκία να ξεπεράσει την κληρονομιά του παρελθόντος και να χτίσει ένα ισχυρό μέλλον ριζωμένο βαθιά στον σεβασμό για τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Γερουσιαστής Cardin.

Από τη πλευρά του ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστής Alcee Hastings εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα και πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δω πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, γιατί ενδεχόμενος αθέμιτος χειρισμός των δικαστικών δομών θα επιδείνωνε το ήδη διασπασμένο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Ζητώ από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν να εργαστεί για την επίτευξη σύμπνοιας που θα ενδυναμώσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό στους νόμους στη Τουρκία, έναν σημαντικό εταίρο που συνεισφέρει στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Γερουσιαστής Hastings.

Οι δύο προεδρεύοντες της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν εκφράσει ικανοποίηση για το τελευταίο εποικοδομητικό βήμα της Τουρκίας σε θέματα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή το να επιτρέψει, για πρώτη φορά από το 1922, να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Επίσης ο Γερουσιαστής Cardin ήταν και ο κηδεμόνας του Ψηφίσματος 356 της Αμερικανικής Γερουσίας που ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, χωρίς όρους και καθυστερήσεις.
VOA

Κάντε ένα σχόλιο