Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι θα ήταν «εξαιρετικά χρήσιμο», όπως είπε, αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε περιορισμένη παράταση του 10μηνου μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Το ισχύον μορατόριουμ εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κλίντον έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη της προς το Κανάλι 10 της Ισραηλινής τηλεόρασης, μετά από δύο μέρες ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, κατά τις οποίες δεν σημειώθηκε ξεκάθαρη πρόοδος.

Το γραφείο του κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι οι Ισραηλινοί δεν σχεδιάζουν να παρατείνουν το μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, αλλά σκοπεύουν να περιορίσουν την έκταση των μελλοντικών κατασκευών.

Οι Παλαιστίνιοι απειλούν ότι θα αποσυρθούν από τις συνομιλίες αν το Ισραήλ άρει το μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας. Πάντως ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση, παρά μόνο την συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από τον κ. Νετανιάχου την παράταση του μορατόριουμ για τουλάχιστον άλλους 3 μήνες.
VOA

Κάντε ένα σχόλιο