Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε την ατζέντα του για την Μέση Ανατολή κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ την Πέμπτη. Επίσης προειδοποίησε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και εξέφρασε την στήριξη του σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ο κύριος Ομπάμα είπε στους ηγέτες των χωρών του κόσμου ότι οι κυρώσεις των ΗΕ προς το Ιράν δείχνουν ότι είναι υπόλογο για την αποτυχία του να ανταποκριθεί στις ευθύνες του ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Όπως τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή, αλλά θα πρέπει το Ιράν να αποδείξει τις ειρηνικές προθέσεις του πυρηνικού του προγράμματος.

Αρκετά μέλη της διεθνούς κοινότητας κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, μια κατηγορία που το Ιράν αρνείται.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε επίσης διεθνή υποστήριξη προς την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με την ελπίδα ότι θα προκύψει μια πλήρης συμφωνία σε διάστημα ενός έτους.

Όπως ανέφερε ο κύριος Ομπάμα, τα κράτη που υποστηρίζουν ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος «θα πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν το Ισραήλ» και θα πρέπει να προσφέρουν πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης του ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επεκτείνει την απαγόρευση της εποικιστικής του δραστηριότητας σε περιοχές που οι παλαιστίνιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το μελλοντικό τους κράτος.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο