Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα είπε στο Ευρωκοινοβούλιο απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίντ δήλωσε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ισχυρές φωνές υποστήριξης της Ελλάδας στο ΕΚ και είναι εξίσου σημαντικό τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να προσεγγίζουν τα θέματα από περισσότερες της μίας οπτικές γωνίες.  (Ακολουθεί βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μπεντίτ για την Ελλάδα και μετά συνεχίζεται η δήλωση του ΥΕΘΑ)

YouTube Preview Image

Η συγκεκριμένη όμως αναφορά σε διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου δεν είναι ακριβής.

Η εφαρμογή του μνημονίου δεν συνδέεται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, ούτε ρητά ούτε σιωπηρά με την πραγματοποίηση και πολύ περισσότερο με την επέκταση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Άλλωστε, τα ζητήματα της αμυντικής πολιτικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, όπως έχει ενημερώσει τη Βουλή, έτσι έχει ενημερώσει και τη λεγόμενη τρόικα για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα αυτόν, που είναι πολιτική αυστηρής εκλογίκευσης και απόλυτης διαφάνειας. Επί έναν σχεδόν χρόνο δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά με συστηματικό τρόπο επιλύονται χρονίζοντα και διογκωμένα προβλήματα των τελευταίων πολλών ετών.

Θεμελιώδης στόχος μας είναι να διατηρείται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με το μικρότερο δυνατό κόστος, έτσι ώστε τα χρήματα του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας υπό διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και αποδοχή.

Αυτά όλα αποτυπώθηκαν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2011 και στη συνολική επαναξιολόγηση της δομής δυνάμεων και του μακροπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών, ζητήματα που είναι και αντικείμενο του υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου. Αριθμητικά αυτά αποτυπώνονται και στη μείωση των σχετικών κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά τρόπο ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια που κάνει η χώρα».

Κάντε ένα σχόλιο