Το μεσημέρι της 2-9-2010, στην Αθήνα συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 42 και 53 ετών καθώς και ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, 21 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Αρχές Αυγούστου του έτους 2010 περιήλθαν στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας κατέχουν αρχαία αντικείμενα, αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές.
Μετά από αξιοποίηση των παραπάνω πληροφοριών τις μεσημβρινές ώρες της 2-9-2010 συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι και κατασχέθηκαν :
• μία (1) μαρμάρινη ανδρική καθιστή μορφή, στο πλάι του αριστερού ποδιού της οποίας σώζεται τμηματικά, καθιστό μαρμάρινο λιοντάρι, διαστάσεων 41εκ. ύψος και μέγιστο πλάτος 29 εκ.
• ένα (1) μαρμάρινο στρογγυλό αντικείμενο, διαμέτρου 64 εκ. με μικρή φυτική διακόσμηση στο κέντρο.
Τα ανωτέρω αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Δ/νσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών αγαθών του ΥΠ.ΠΟ.Τ. η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/02 ¨Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς¨ και χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. (Κλασική Περίοδο).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Κάντε ένα σχόλιο