Ο ΥΕΘΑ κ. Ε.Βενιζέλος αντέδρασε έντονα στη Βουλή στις 14 Σεπ 2010 μιλώντας για προσβολή των Ενόπλων Δυνάμεων από τα δριμύτατα σχόλια του κ. Ε.Στυλιανίδη  κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Σ/Ν του ΥΠΕΘΑ. Ειδικότερα ο ΥΕΘΑ ενοχλημένος διέκοψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ:

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακαλώ, να κάνω μία διακοπή.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Γιατί με διακόπτετε;
YouTube Preview Image
YouTube Preview Image
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί έχετε έναν θεσμικό ρόλο. Είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πώς βγαίνετε από το Βήμα της Βουλής και λέτε ότι υπήρξαν αντίθετες εισηγήσεις των αρχηγών των επιτελείων, που δεν τις ακούσαμε;
Τι είδους πληροφορίες έχετε, εσείς που δεν τις έχει το Σώμα και η Κυβέρνηση; Είναι ανεύθυνο αυτό που λέτε, είναι ανυπόστατο, οφείλετε να ανακαλέσετε, διότι συνιστά προσβολή για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Παρακαλώ και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος οφείλει να παρακολουθεί τη συζήτηση και στο όνομα του οποίου μιλάτε, να διευκρινίσει ότι δεν τον εκφράζετε με αυτά που λέτε.
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό ίσως θα ήταν επιθυμία σας η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, εάν εσείς εκφράζετε εδώ τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Διότι, εάν μέσα από αυτή την πολιτική πιστεύετε ότι μπορείτε να εκφράσετε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τότε κάνατε μεγάλο λάθος. Εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως τη νευρικότητά σας…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ποια νευρικότητα;
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: …γιατί είστε σε ευθεία σύγκρουση με την συντριπτική πλειοψηφία των ένστολων Ελλήνων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών. Αυτή είναι η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας και τη λέω με σαφή τρόπο όσο και εάν σας ενοχλεί.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι αντιδημοκρατική η άποψή σας. Παραβιάζετε το Σύνταγμα…
ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καταντάτε τον ελληνικό στρατό, αποθήκη των Ελλήνων αξιωματικών.
Στο άρθρο 8, στο οποίο δεν αναφερθήκατε καθόλου κατά την πρώτη σας τοποθέτηση, ορίζετε ότι θα πρέπει με Υπουργική απόφαση να προσδιορίζεται η σύνθεση του Υπουργείου Μεταθέσεων. Δηλαδή, εσείς θα επιλέγετε ποιοι, που και πότε θα τοποθετούν τους αξιωματικούς. Και είναι γνωστό ότι μέσα από αυτές τις τοποθετήσεις μοριοδοτούνται οι αξιωματικοί. Δηλαδή, τους οπλίζετε με τεχνητά προσόντα για να μπορέσετε στη συνέχεια με προσχηματικά αντικειμενικούς όρους να τους εξελίξετε κατά απόλυτον επιλογή. Ορίζετε δική σας σύνθεση όχι με θεσμικό τρόπο. Ο Υπουργός βάζει όποιους επιθυμεί. Προωθεί τους δικούς του σε βάρος της αξιοκρατίας, της εμπειρίας, της ιεραρχίας. Ευνοείτε αυτούς που θέλετε, οπλίζοντάς τους έγκαιρα με μόρια, για να μπορέσετε μετά να τους εξελίξετε εις βάρος της ιεραρχίας. Και υπάρχει και μία εσωτερική αντίφαση σε αυτό το σχέδιο νόμου. Γιατί ακολουθείτε αυτή τη λογική στο άρθρο 8 και ακολουθείτε άλλη λογική στο άρθρο 41; Στο άρθρο 41 ορίζετε δια του νόμου και με θεσμικό τρόπο τη σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου και είναι απολύτως αντικειμενικοποιημένη αυτή η σύνθεση.
Γιατί δεν ακολουθείτε την ίδια λογική και στο άρθρο αυτό στο Συμβούλιο Μεταθέσεων; Γιατί ακριβώς θέλετε να διαμορφώσετε εγκαίρως τις συνθήκες ώστε η ευνοιοκρατία σας όταν θα εφαρμοστεί, να μην φανεί.
Και βεβαίως σε άλλα άρθρα προχωράτε τη λογική της παράλληλης επετηρίδας και την κρίση κατ’ απόλυτη επιλογή. Ουσιαστικά, κύριε Υπουργέ, δολοφονείτε την αξιοκρατία και το αξιόμαχο του ελληνικού στρατεύματος.
Στο υφιστάμενο σύστημα αθροίζεται και συνυπολογίζεται στην τελική αξιολόγηση των αξιωματικών και η εμπειρία και η γνώση και η ικανότητα. Στο σύστημα ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά προωθείται εκ νέου και με έξυπνο πονηρό τρόπο η ευνοιοκρατία και η κομματικοκρατία από την πίσω πόρτα.
Στο υφιστάμενο σύστημα αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις του ελληνικού στρατεύματος και συντηρείται η ελπίδα και η φιλοδοξία των υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι μέχρι το πέρας της καριέρας τους φιλοδοξώντας να ηγηθούν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Στο σύστημα ΠΑΣΟΚ καθηλώνεται, ταπεινώνεται, αδρανοποιείται, απαξιώνεται και υπαλληλοποιείται ο Έλληνας αξιωματικός. Ενώ το παλαιό σύστημα, το μέχρι σήμερα ισχύον κινητροδοτούσε, το νέο σύστημα υπαλληλοποιεί. Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που με συνείδηση πήγαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως δημοσίους υπαλλήλους, που πρέπει, όπως προβλέπει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να συμπληρώσουν τα χρόνια τους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να βγουν στη σύνταξη.
Εμείς σεβόμασταν την αξιοκρατία. Τώρα νομίζω ότι αυτό το σύστημα προωθεί την απειθαρχία και τον κλονισμό της ιεραρχίας, η οποία είναι απαραίτητη για το αξιόμαχο.
Ουσιαστικά για οικονομικούς και ασφαλιστικούς λόγους κλονίζεται το φρόνιμα των αξιωματικών, διαλύεται η πειθαρχία του στρατεύματος. Οδηγείτε τους αξιωματικούς στους προθαλάμους των κομματικών γραφείων, για να μπορέσουν μέσα από ένα ιδιότυπο μόρφωμα άλλου είδους συνέντευξης, την οποία καταγγέλλετε σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης, να τους βάζετε από την πίσω πόρτα στα υψηλότερα αξιώματα. Αυτό, όμως, ταπεινώνει τους Έλληνες αξιωματικούς και το χειρότερο δημιουργεί ένα γερασμένο στράτευμα, όπου βέβαια καλλιεργείται στην κορυφή του μία νοοτροπία ότι αφού έμεινα στάσιμος στη θέση του Συνταγματάρχη, θα περιμένω και άλλα δέκα χρόνια για να βγω στη σύνταξη, δεν θα κάνω τίποτα και βεβαίως δεν θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό πολλές φορές, όπως ξέρετε, διαπερνά το στράτευμα καθέτως και δημιουργεί πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί ήλθαν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί πιστεύουν σε ένα εθνικό όραμα. Έχουν απόλυτη πίστη στην αποστολή που τους έχει αναθέσει η πατρίδα. Αντί, λοιπόν, να τους καταστήσουμε ακόμα πιο συνειδητοποιημένους στην αποστολή τους, να τους εμπιστευτούμε και να τους δώσουμε τα φτερά να πετάξουν προς τα εμπρός, εσείς τους μετατρέπετε έντεχνα σε δημοσίους υπαλλήλους, σε θύματα του μνημονίου, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως αυτό που από την αρχή αυτής της θητείας ο Πρωθυπουργός διακήρυξε, ότι η Ελλάδα είναι χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Η δική μας παράταξη αυτό δεν το αποδέχεται και αυτήν τη λογική θα την πολεμήσει μέχρι τέλους.

Κάντε ένα σχόλιο