Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλά ζήτησε από τους ισραηλινούς και τους παλαιστινίους να επιλύσουν τη διαμάχη που έχει προκληθεί για την παράταση του μορατόριουμ της νέας εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Η κ. Κλίντον μίλησε σε δημοσιογράφους την Δευτέρα κατά την διάρκεια της πτήσης της για Αίγυπτο όπου πρόκειται να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είναι προγραμματισμένες για αργότερα σήμερα και αύριο.

Την κυρία Κλίντον συνοδεύει ειδικός ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ ο οποίος επίσης θα συμμετέχει στις συνομιλίες, οι οποίες την Τρίτη θα γίνουν στο τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ και την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν θα διατηρήσει το μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη ωστόσο πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν οικοδομικοί περιορισμοί.

Το 10μηνο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας που ισχύει πρόκειται να λήξη στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η εποικιστική δραστηριότητα επαναληφθεί.

Ο κύριος Νετανιάχου διευκρίνισε ότι ναι μεν η εποικιστική δραστηριότητα δεν θα παραμείνει παγωμένη, αλλά από την άλλη δεν θα ανεγερθούν «δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες» όπως το Ισραήλ είχε αρχικά σχεδιάσει.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο